Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
from 118 €
Granpanorama Hotel StephansHof
Magnificent views of the Dolomites | Villanders in Eisacktal
s
from 94 €
Wirtshaushotel Alpenrose
Active hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
from 190 €
WINKLER Sport & Spa Resort
Design hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
from 142 €
LANERHOF Active/Spa/Balance
Spa-Hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
from 110 €
Grand Hotel Bellevue
City hotel | Meran
s
from 289 €
Wellness Refugium Alpin Royal
Charm & warmth | St. Johann in Tauferer Ahrntal
from 131 €
SONNENHOF Sun/Spa/Panorama
Sporthotel | Pfalzen at Mt. Kronplatz
s
from 90 €
Hotel Saltauserhof
Wellness hotel | St. Martin in Passeier
from 155 €
MIRABELL DOLOMITES HOTEL
Luxury . Ayurveda & SPA | Olang at Mt. Kronplatz
from 200 €
Quellenhof Luxury Resort Passeier
Sport & wellness resort | Passeiertal
The NEW South Tyrol Blog
The best stories from South Tyrol - Get inspired!
from 221 €
Alpenpalace Luxury Hideaway & Spa Retreat
Exclusive well-being oasis | St. Johann in Tauferer Ahrntal
s
from 110 €
Hotel Fameli
Family & spa resort | Olang at Mt. Kronplatz

Van de Eerste Wereldoorlog tot nu

Met het einde van de Eerste Wereldoorlog werd het zuiden van Zuid-Tirol onderdeel van Italië en daarmee begon de geschiedenis van het huidige Zuid-Tirol. Als onderdeel van het fascistische Italië beleefde Zuid-Tirol moeilijke tijden, en zelfs na het einde van de Tweede Wereldoorlog was het nog een lange weg naar autonomie voor Zuid-Tirol.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep het bergfront van 1915 tot 1918 langs de zuidgrens van Tirol. Met het vredesverdrag van St. Germain werden het huidige Zuid-Tirol en Trentino (voorheen Welschtirol) in 1919 onderdeel van Italië. Met deze zekerheid konden Engeland, Frankrijk en Rusland Italië overhalen om aan hun kant de oorlog in te gaan in het geheime verdrag van Londen van 1915.

Onderdrukking onder Benito Mussolini

Toen de fascisten de macht grepen in Italië, begon in 1922 een systematische italianisering van Zuid-Tirol. Het gebruik van de Duitse taal werd volledig verboden: op school, in de media, bij de overheid en in de rechtbank. Duitse plaatsnamen werden vervangen door Italiaanse, voornamen werden Italiaans en in sommige gevallen ook familienamen. Er moest een Italiaanssprekende meerderheid worden gecreëerd door immigratie uit andere Italiaanse provincies aan te moedigen.

Een gedenkwaardige overeenkomst

In 1939 bereikten de nationaalsocialistische dictator Adolf Hitler en de fascistische dictator Benito Mussolini een overeenkomst. Volgens dit akkoord hadden de Duitstalige Zuid-Tirolers de volgende keuze: ze konden naar het Duitse Rijk emigreren of in hun thuisland blijven, waar ze hun cultuur en taal zouden moeten opgeven. Een groot deel koos voor emigratie. Hoewel slechts een klein deel zich daadwerkelijk vestigde vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, verdeelde deze optie de bevolking van Zuid-Tirol.

De weg naar autonomie

Na een moeizaam en decennialang onderhandelingsproces - dat soms gepaard ging met bommen en geweld - geniet Zuid-Tirol vandaag uitgebreide autonomierechten. De eerste stap in deze richting werd gezet in 1946 met het Gruber-De-Gasperi-akkoord (Verdrag van Parijs), dat de bescherming van de culturele eigenheid van de Duitstalige bevolking in Zuid-Tirol en Trentino garandeerde.

In 1948 werd het eerste autonomiestatuut van kracht als onderdeel van de Italiaanse grondwet. Dit gaf Zuid-Tirol echter geen echt zelfbestuur, omdat de autonomierechten werden toegekend aan de nieuw opgerichte regio Trentino-Tiroler Etschland en de Italiaanssprekende bevolking de meerderheid in de regio had. Pas met het tweede autonomiestatuut, dat in 1972 van kracht werd en in 1992 werd geïmplementeerd, kregen de autonome provincie Bolzano - Zuid-Tirol en de autonome provincie Trento volledig zelfbestuur.

Rolmodel voor Europa

Vandaag de dag wordt Zuid-Tirol beschouwd als een model voor autonomie voor etnische minderheden. Een belangrijk element is de wettelijke verankering van tweetaligheid of drietaligheid (Duits, Italiaans en Ladinisch).

Daarnaast werd in 1998 de Europese regio Zuid-Tirol-Trentino opgericht, waarin de gouverneurs van de deelstaat Tirol, de autonome provincie Bolzano - Zuid-Tirol en de autonome provincie Trento op gezette tijden een gezamenlijk deelstaatparlement voorzitten. Dit is bedoeld om de gemeenschappelijke culturele identiteit van de regio te versterken en de economische en politieke samenwerking te bevorderen.

Huidige vakantieaanbiedingen

from 141 €
Vitalpina Hotel Schulerhof

A dream holiday - for active guests who enjoy relaxation, culinary delights, and friendly interactions.

To the hotel
from 100 €
Hotel Tirolerhof

Welcome to the Tirolerhof at the gateway to the Gsieser Valley. Your perfect place for active holidays and pure relaxation!

To the hotel
from 110 €
Familienhotel Bella Vista

Experience holiday with the whole family in Vinschgau: hiking programme, childcare, caressing ponies and time for relaxation.

To the hotel
from 122 €
Hotel & SPA RESORT Majestic

TOP hotel ****s in Pustertal - large garden with swimming pool, natural bathing pond, saunas, guided hikes and much more!

To the hotel

Geschiedenis

Geselecteerde accommodatie in South Tyrol

Glögglhof - Girlan in Southern South Tyrol
Glögglhof
Girlan in Southern South Tyrol
4,9 Uitstekend

Farm holidays in the wine village Girlan and in cosy apartments – ideal for active travellers and for those who are looking for regeneration!

van 105 € per dag
Hotel & Residence Johanneshof - Tscherms in Meran and environs
superior
Hotel & Residence Johanneshof
Tscherms in Meran and environs
4,5 Uitstekend

Comfortable rooms & spacious apartments, rich breakfast buffet or bread service, garden with heated pool, sunbathing lawn and garden house with whirlpool.

van 62 € per dag
Pension Felsenegg - Tisens in Meran and environs
Pension Felsenegg
Tisens in Meran and environs
4,7 Uitstekend

Inviting B&B in the environs of Meran with comfortable and cosy rooms, a delicious breakfast, dreamlike garden & wonderful view of the vineyards.

van 35 € per dag
Tirolerin rooms & suites & breakfast - Tramin an der Weinstraße in Southern South Tyrol
superior
Tirolerin rooms & suites & breakfast
Tramin an der Weinstraße in Southern South Tyrol
4,3 Zeer goed

Inviting rooms and suites, excellent breakfast, heated outdoor pool in the garden & unlimited possibilities for active guests.

van 65 € per dag
Service