Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
from 96 €
Falkensteiner Hotel & Spa Sonnenparadies
Wellness hotel | Terenten at Mt. Kronplatz
from 131 €
SONNENHOF Sun/Spa/Panorama
Sporthotel | Pfalzen at Mt. Kronplatz
from 155 €
MIRABELL DOLOMITES HOTEL
Luxury . Ayurveda & SPA | Olang at Mt. Kronplatz
from 110 €
Grand Hotel Bellevue
City hotel | Meran
from 67 €
Ruster Resort
Place for relaxing | Algund in Meran and environs
from 142 €
LANERHOF Active/Spa/Balance
Spa-Hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
from 200 €
Quellenhof Luxury Resort Passeier
Sport & wellness resort | St. Martin in Passeiertal
s
from 90 €
Hotel Saltauserhof
Wellness hotel | St. Martin in Passeier
from 190 €
WINKLER Sport & Spa Resort
Design hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
s
from 110 €
Hotel Fameli
Family & spa resort | Olang at Mt. Kronplatz
s
from 289 €
Wellness Refugium Alpin Royal
Charm & warmth | St. Johann in Tauferer Ahrntal
Top event in July
until 30.08.2024

Keizers, bisschoppen en graven

Meer dan 800 kastelen en paleizen getuigen van het strategische belang van Zuid-Tirol. In de middeleeuwen streden niet alleen wereldlijke vorsten om de heerschappij over de regio Tirol. Sommige bisschoppen onderscheidden zich als stichters van kloosters: bisschop Hartmann van Bressanone stichtte bijvoorbeeld het canonieke Augustijner klooster van Novacella. Anderen wilden vooral hun wereldlijke macht uitbreiden.

De kerstening van het Centrale Alpengebied begint in de 4e eeuw in de laat-Romeinse periode. Trento en Säben ontwikkelen zich tot belangrijke bisdommen. Op de berg Säben zijn opgravingen van vroegchristelijke kerken uit de 6e eeuw en de kerk van St. Proculusin Naturns werd gebouwd in de 7e eeuw. In 769 werd het klooster van San Innichen gesticht door de Beierse hertog Tassilo als het oudste klooster in de regio Tirol. De kapittelkerk uit de 13e eeuw is een van de belangrijkste sacrale romaanse gebouwen in de oostelijke Alpen.

De wereldlijke macht van de bisschoppen groeit

In 898 beginnen de invallen van de Hongaren en met hen ontwikkelt zich het middeleeuwse fortificatiesysteem. Door het gebrek aan een sterke politieke macht, namen de bisschoppen van Trente en Säben steeds meer wereldlijke taken op zich. In 955 versloeg Otto I de Hongaren in de slag bij Lechfeld. Hij verenigde het Oost-Frankische Rijk (waartoe ook het hertogdom Beieren behoorde) met het Koninkrijk Italië en werd gekroond tot Heilig Rooms Keizer.

De controle over de Alpenpassen wordt een centrale machtsfactor voor de Ottoons-Salische keizers. Om deze reden verleenden ze in de 11e eeuw graafschapsrechten aan de bisschoppen van Trento en Brixen (in de 2e helft van de 10e eeuw werd de bisschopszetel van Säben naar Brixen verplaatst): de graafschappen Trento, Bolzano en Val Venosta vielen toe aan de bisschop van Trento, de bisschop van Brixen kreeg eerst het graafschap Norital (dat zich uitstrekte van het Eisacktal ten noorden van Klausen tot aan het Inntal) en later het graafschap Pustertal.

De opkomst van de graven van Tirol

De graven van Tirol waren eerst baljuws van de bisschoppen, maar in de loop van de 12e eeuw, beginnend vanuit Schloss Tirol bij Merano, breidden ze hun macht uit ten nadele van de bisschoppen. Geleidelijk aan kregen de valleien ten zuiden en noorden van de Brenner de naam Tirol. Vanaf het einde van de 12e eeuw werden steden gesticht langs de belangrijke supraregionale verkeerswegen. Tegen 1300 was het graafschap Tirol al een vrij homogeen gebied.

In 1363 ging het graafschap Tirol over van Margarete Maultasch naar de Habsburgers: Zij regeerden bijna onafgebroken over Tirol tot 1918 en hadden een beslissende invloed op de cultuur, architectuur en keuken.

De Tiroolse volksopstand

Na de nederlaag tegen Frankrijk in 1805 moest Oostenrijk Tirol afstaan aan Beieren , dat als bondgenoot van Napoleon oorlog had gevoerd tegen Oostenrijk. Tirol werd onderdeel van het nieuw opgerichte koninkrijk Beieren. Onder andere een hogere belastingdruk en inmenging in religieuze aangelegenheden veroorzaakten wrevel, en een gedwongen rekrutering van rekruten voor het Beierse leger leidde uiteindelijk tot de Tiroolse volksopstand in 1809 onder leiding van Andreas Hofer, die met geweld neergeslagen werd.

Daarna werden Bolzano en het gebied ten zuiden ervan, samen met Trentino, in 1810 bij het toenmalige Koninkrijk Italië gevoegd, dat negen jaar duurde met Napoleon als koning. In 1813 werden deze gebieden opnieuw bezet door Oostenrijkse troepen en na het Congres van Wenen sloot Tirol zich in 1815 weer aan bij de Habsburgse monarchie.

Huidige vakantieaanbiedingen

from 122 €
Hotel & SPA RESORT Majestic

TOP hotel ****s in Pustertal - large garden with swimming pool, natural bathing pond, saunas, guided hikes and much more!

To the hotel
from 230 €
Alpenpalace Spa Retreat

Experience summer in its most beautiful form in sunny Ahrntal - your exclusive hideaway for pure relaxation and glorious sunny days.

To the hotel
from 141 €
Vitalpina Hotel Schulerhof

A dream holiday - for active guests who enjoy relaxation, culinary delights, and friendly interactions.

To the hotel
from 100 €
Hotel Tirolerhof

Welcome to the Tirolerhof at the gateway to the Gsieser Valley. Your perfect place for active holidays and pure relaxation!

To the hotel

Geschiedenis

Geselecteerde accommodatie in South Tyrol

Tirolerin rooms & suites & breakfast - Tramin an der Weinstraße in Southern South Tyrol
superior
Tirolerin rooms & suites & breakfast
Tramin an der Weinstraße in Southern South Tyrol
4,3 Zeer goed

Inviting rooms and suites, excellent breakfast, heated outdoor pool in the garden & unlimited possibilities for active guests.

van 65 € per dag
Pension Felsenegg - Tisens in Meran and environs
Pension Felsenegg
Tisens in Meran and environs
4,7 Uitstekend

Inviting B&B in the environs of Meran with comfortable and cosy rooms, a delicious breakfast, dreamlike garden & wonderful view of the vineyards.

van 35 € per dag
Hotel & Residence Johanneshof - Tscherms in Meran and environs
superior
Hotel & Residence Johanneshof
Tscherms in Meran and environs
4,5 Uitstekend

Comfortable rooms & spacious apartments, rich breakfast buffet or bread service, garden with heated pool, sunbathing lawn and garden house with whirlpool.

van 62 € per dag
Glögglhof - Girlan in Southern South Tyrol
Glögglhof
Girlan in Southern South Tyrol
4,9 Uitstekend

Farm holidays in the wine village Girlan and in cosy apartments – ideal for active travellers and for those who are looking for regeneration!

van 105 € per dag
Service