Typische Zuid-Tiroolse gerechten & producten
Ruibnkraut en Erdäpflblattlan, Greaschtl en Graukas, Krapflan en Knedl - al deze Zuid-Tiroler specialiteiten vinden hun oorsprong in de landelijke keuken. In deze verklarende woordenlijst leggen we de belangrijkste culinaire termen uit die te vinden zijn op de menukaarten van Zuid-Tiroler herbergen, restaurants, berghutten en wijnlokalen.

The barley soup or Gerstesuppe, as it is called in South Tyrol is a dish that never fails in the menu in the fall and winter.
Comugnero Silvana - Fotolia.com- Äpflkiachln (Apfelküchlein): in heet vet gebakken appelschijfjes, bedekt met een beslag van melk en ei.
- Bockans (Bockenes): Geroosterde geit
- Buchtln (Buchteln): gistdeeg gevuld met jam, gebakken in de oven en vervolgens geserveerd met vanillesaus
- Buxile: zaden van de fenegriek
- Erdäpflattlan: vellen aardappeldeeg gebakken in heet vet en geserveerd met zuurkool
- Frittaten: in reepjes gesneden pannenkoeken; populaire soepgarnituur
- Gerschtnsuppe (gerstensoep ): stevige soep van gerolde gerst met gerookt vlees, aardappelen en groenten
- Grantn: veenbessen; veenbessenjam is een favoriete begeleider van wildgerechten, Kaiserschmarren en Wiener Schnitzel
- Graukas (grijze kaas): magere kaas gemaakt van de magere melk die overblijft bij de boterproductie; de Ahrntal grijze kaas is vooral bekend om zijn onmiskenbare pittige smaak, die hij krijgt na enkele weken rijping.

The traditional "Törggelen" with chestnuts and new wine is becoming increasingly famous.
Printemps / Fotolia.com- Greaschtl (Tiroler Gröstl): Schotel van gekookte aardappelen die in een pan worden gebakken met olie, uien en reepjes gekookt rundvlees
- Gselchtis (gerookt vlees): gezouten en warm gerookt vlees, meestal varkensvlees
- Kaminwurzn (Kaminwurze): Licht gerookte en luchtgedroogde droge worst, die geserveerd wordt bij de Brettljause snack
- Keschtn: Zoete kastanjes
- Knedl (knoedel): Knoedel; er zijn allerlei soorten knoedels in Zuid-Tirol
- Kniakiachl (Knieküchle): rond gistgebak met een inzinking in het midden, dat na het bakken in heet vet met jam wordt gevuld; ook bekend als Bauernkrapfen in Oostenrijk en Auszogne in Beieren.
- Krapflan (donut): Gefrituurd deeg met of zonder vulling
- Marillnknedl (abrikozenknoedels): zoete knoedels gemaakt van aardappel- of kwarkdeeg, met een abrikoos in het midden, geserveerd met gebruind broodkruim en boter, suiker en kaneel
- Muas/ muis (moes): een soort pap gemaakt van melk, bloem en boter, geroerd in een pan
- Niggilan: kleine gistdeegnoten zonder vulling
- Nuier: nieuwe, nog gistende wijn (Federweißen/Federroten of Sturm)

On the South Tyrolean markets, you can also buy quality products such as speck (bacon) produced by local farmers.
Kurverwaltung Meran/Hannes Niederkofler- Pressknedl: afgeplatte kaasknoedels die eerst gebakken en dan gekookt worden
- Ribisl (aalbes): Krenten
- Rohne: Rode biet
- Zure soep: soep met pens
- Schlutzer (Schlutzkrapfen): knoedels gemaakt van tarwe- en roggemeel en gevuld met spinazie en kwark of gezeefde aardappelen, die gekookt worden in kokend water
- Schüttelbrot: knapperig, hard en dun plat brood
- Schöpsans (Schöpsernes): Geroosterd schaap of lam
- Schwarzplente: Boekweit
- Siaßer: zoete, ongegiste druivenmost
- Speck Zuid-Tirol: licht gerookte en aan de lucht gedroogde rauwe ham met een kruidenkorst
- Surfleisch: gezouten varkensvlees
- Strauben: spiraalvormig gebak gegoten in heet vet; geserveerd met poedersuiker en cranberryjam
- Tirtlan: bladerdeegvellen gevuld met kwark, spinazie of kool en gebakken in vet

Enjoy traditional dishes such as doughnuts with cranberry jam on South Tyrolean farms.
SBB/Roter Hahn - Frieder BlickleRoter Hahn: Zuid-Tiroler gerechten met traditie
De Zuid-Tiroolse keuken combineert alpine nuchterheid met mediterrane verfijning - en het is precies dit culinaire erfgoed dat liefdevol wordt gecultiveerd op de boerderijen van Roter Hahn. Hier worden traditionele gerechten gemaakt van verse ingrediënten van de boerderij: van hartige knoedels en zelfgemaakte pasta tot zoete lekkernijen zoals apfelstrudel of druiven.
Veel van deze recepten worden al generaties lang doorgegeven en weerspiegelen de diversiteit van de Zuid-Tiroler culinaire cultuur. Wie authentieke gerechten uit Zuid-Tirol wil proberen of zelf wil koken, vindt bij Roter Hahn originele receptideeën en echte smaakbelevenissen - onder het motto: regionaal, natuurlijk, onvervalst.

info@roterhahn.it
www.roterhahn.it