












Spek van Zuid-Tirol
Januari is de tijd van het slachten, van het inslaan van worst en spek. Het is geen toeval dat "Dag van de slager" vandaag de dag nog steeds geldt als een kleine feestdag waarbij de hele boerenfamilie een handje helpt.
De belangrijkste vorm van vleesconservering in Zuid-Tirol is altijd de productie van spek geweest. De twee kanten van het varken worden eerst gezouten en ingewreven met individuele kruidenmengsels. Daarna wordt het vlees gerookt.
Er zijn evenveel manieren om spek te roken als er boeren zijn die het doen. Het basisprincipe van"weinig rook, veel berglucht" geldt echter bijna overal. Boeren zijn het ook eens over de keuze van de brandstof voor het roken: "Kranewittnstaudn" (jeneverbes takjes) geven het spek een bijzonder pittige, delicate smaak.
Hoe lang de zijden van het spek in de rokerij blijven hangt onder andere af van hun dikte, de klimatologische omstandigheden en de persoonlijke mening van de boer. Het spek hangt twee tot drie maanden in de rook, op sommige plaatsen zelfs langer. De laatste fase in de ontwikkeling van het spek is het rijpingsproces. Om een goede kwaliteit te garanderen, moet het spek minstens zes tot acht maanden worden opgeslagen in een geschikte ruimte, bij voorkeur een kelder, waar het in alle rust, zonder temperatuurschommelingen of andere verstoringen tot volle wasdom kan komen.

South Tyrolean bacon is a must at every traditional meal.
SBB/Roter HahnRoter Hahn: spek van de boerderij
Spek van het merk Roter Hahn is een kwaliteitsproduct van Zuid-Tirolse boerderijen: het wordt op op natuurlijke, traditionele wijze direct op de boerderij door de boer of boerin geproduceerd. Het vlees voor deze speck is afkomstig van varkens die geboren zijn op een boerderij in Zuid-Tirol. De dieren werden op de juiste manier gehouden en kregen veel beweging op de boerderij.
In boerenfamilies wordt het recept voor het perfecte zout- en kruidenmengsel van generatie op generatie doorgegeven. Bewezen traditie en waardevolle ervaring, zacht roken en een lange rijpingstijd maken het spek tot een heel bijzondere smaakbelevenis. Verwen jezelf met deze culinaire specialiteit.

Foto's

A glass of wine with Schüttelbrot, South Tyrolean bacon and cheese
Schutzhütte Schöne Aussicht - StefanSchuetz.com
"Schüttelbrot" bread with speck and wine
IDM Südtirol-Alto Adige/Manuel Ferrigato
Speck with "Schüttelbrot" bread and cheese
IDM Südtirol-Alto Adige/Manuel Ferrigato
Speck, trdaitionally served on a wooden board
IDM Südtirol - Damian Pertoll
The tasty bacon from South Tyrol offers a unique culinary experience
IDM Südtirol - Matt Cherubino
Snack con speck, wine and Schüttelbrot
Thiel Oskar / pixelio.de
On the South Tyrolean markets, you can also buy quality products such as speck (bacon) produced by local farmers.
Kurverwaltung Meran/Hannes NiederkoflerZuid-Tiroolse producten
Geselecteerde accommodatie in South Tyrol

- Hotel with Alpine style and Mediterranean warmth
- Bright, wood-furnished rooms
- Spacious wellness area with several pools
- Excellent cuisine with regional products
- Ideal location for sports or cultural activities

- Charming hideaway near Meran
- Modern luxury & traditional cosiness
- Gourmet cuisine
- Wellness & spa
- Garden & tennis courts

- Directly at the Kronplatz valley station
- Acquapura Summit SPA
- 7Summit slow food cuisine
- Experience Concierge for individual adventures
- Free green fee & sports & activity programme

- Idyllic location in the Jaufental valley
- Natural design with local materials
- Adults-only wellness area with onsen pool
- Culinary experiences with regional ingredients
- Activity paradise for nature & sports lovers