Spek van Zuid-Tirol
Januari is de tijd van het slachten, van het inslaan van worst en spek. Het is geen toeval dat "Dag van de slager" vandaag de dag nog steeds geldt als een kleine feestdag waarbij de hele boerenfamilie een handje helpt.
De belangrijkste vorm van vleesconservering in Zuid-Tirol is altijd de productie van spek geweest. De twee kanten van het varken worden eerst gezouten en ingewreven met individuele kruidenmengsels. Daarna wordt het vlees gerookt.
Er zijn evenveel manieren om spek te roken als er boeren zijn die het doen. Het basisprincipe van"weinig rook, veel berglucht" geldt echter bijna overal. Boeren zijn het ook eens over de keuze van de brandstof voor het roken: "Kranewittnstaudn" (jeneverbes takjes) geven het spek een bijzonder pittige, delicate smaak.
Hoe lang de zijden van het spek in de rokerij blijven hangt onder andere af van hun dikte, de klimatologische omstandigheden en de persoonlijke mening van de boer. Het spek hangt twee tot drie maanden in de rook, op sommige plaatsen zelfs langer. De laatste fase in de ontwikkeling van het spek is het rijpingsproces. Om een goede kwaliteit te garanderen, moet het spek minstens zes tot acht maanden worden opgeslagen in een geschikte ruimte, bij voorkeur een kelder, waar het in alle rust, zonder temperatuurschommelingen of andere verstoringen tot volle wasdom kan komen.

South Tyrolean bacon is a must at every traditional meal.
SBB/Roter HahnRoter Hahn: spek van de boerderij
Spek van het merk Roter Hahn is een kwaliteitsproduct van Zuid-Tirolse boerderijen: het wordt op op natuurlijke, traditionele wijze direct op de boerderij door de boer of boerin geproduceerd. Het vlees voor deze speck is afkomstig van varkens die geboren zijn op een boerderij in Zuid-Tirol. De dieren werden op de juiste manier gehouden en kregen veel beweging op de boerderij.
In boerenfamilies wordt het recept voor het perfecte zout- en kruidenmengsel van generatie op generatie doorgegeven. Bewezen traditie en waardevolle ervaring, zacht roken en een lange rijpingstijd maken het spek tot een heel bijzondere smaakbelevenis. Verwen jezelf met deze culinaire specialiteit.