Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
Leestijd ca.
minuten
Minuut
12. september 2023

Alpenkaas bij de Starkenfeldhütte

De Rodengoer Alm is een van de mooiste almen van Zuid-Tirol. Op de Astjoch, het hoogste punt op 2.194 meter, kun je genieten van een prachtig panorama van 360 graden. De Starkenfeldhütte ligt slechts een korte wandeling en bijna 160 meter lager. Daar, in juni, maken we eerst een praatje met de huisbaas van de hut, Johannes, voordat melkboer Wolfgang ons een kijkje geeft in de kunst van het kaasmaken in de alpenmelkerij van de hut.

The Rodenecker-Lüsner alpine meadow
The Rodenecker-Lüsner alpine meadow

The Rodenecker-Lüsner alpine meadow offers wide views.

Internet Consulting

In tegenstelling tot ons zijn de koeien van de Starkenfeldhütte op de Rodengoer Alm niet echt geïnteresseerd in het weidse uitzicht op de omliggende bergen dat het zonnige hoogplateau biedt. Ze grazen en lopen in een rustig tempo vooruit, of ze liggen op de weide te herkauwen. We kijken een tijdje naar de vredige kudde en het zachte gerinkel van de koebellen samen met de langzame bewegingen van de grote dieren heeft iets kalmerends, bijna meditatiefs. De natuur en de rust zijn prachtig. Een week hier boven zou zeker geweldig zijn, maar we kunnen ons niet voorstellen dat we het grootste deel van het jaar op een hoogte van iets minder dan 2.000 meter zouden doorbrengen, zoals de eigenaar van de hut, Johannes von Klebelsberg.

A specimen of the grey cattle breed
A specimen of the grey cattle breed

This pretty specimen of the grey cattle breed eyes us curiously.

Internet Consulting
Summer retreat on the alpine pasture
Summer retreat on the alpine pasture

The cows seem to enjoy the summer retreat on the alpine pasture.

Internet Consulting

De droom van het leven op de alm

Johannes runt de Starkenfeldhütte op 1.936 meter boven zeeniveau sinds april 2022. Hoewel hij al een tijdje droomde van een leven op de alm, was hij er niet zeker van of zijn tijd op de alm misschien een beetje te lang zou zijn. Het zomerseizoen duurt immers van begin mei tot half november en in de winter is de hut open van kerst tot carnaval. Maar Johannes weet nu dat zijn beslissing voor deze hut de juiste was.

Aan het einde van zijn eerste zomerseizoen op de Starkenfeldhütte keek hij uit naar het dal, maar na korte tijd verlangde hij weer naar het leven op de alpenweiden en kon hij nauwelijks wachten tot het winterseizoen begon. De jonge huttenbaas vindt het gewoon leuk om wandelaars, mountainbikers, skitoerers, sneeuwschoenwandelaars en langlaufers te ontvangen. De 6 jaar geleden nieuw geopende hut is ook een uitzonderlijk mooie plek: naast een gezellig restaurant en een groot terras zijn er kamers en suites voor overnachtende gasten en een seminarruimte met grote panoramische ramen.

The Starkenfeld hut
The Starkenfeld hut

The terrace of the Starkenfeldhütte invites you to take a break.

Internet Consulting
Flowering alpine meadows
Flowering alpine meadows

The Starkenfeld hut is located in the middle of flowering alpine meadows.

Internet Consulting

Kaassommelier en melkboer

Wolfgang Köhl heeft altijd al een passie gehad voor zuivelproducten en kaas in het bijzonder. En ook al heeft hij nu zijn beroep van kaas gemaakt, hij houdt er nog steeds van in al zijn variaties - van grijze kaas met ui, azijn en olie tot Marende met alpenkaas en spek tot kaasknoedels met bergkaas. Toen hij in 2016 zijn opleiding tot melkboer afrondde, was hij al gecertificeerd kaassommelier en hij volgt nog steeds elk jaar verdiepende cursussen om op de hoogte te blijven en zijn vaardigheden te blijven ontwikkelen.

Als melkboer op de Starkenfeldhütte is Wolfgang van half juni tot begin september verantwoordelijk voor 17 koeien. De koeien van het robuuste grijze runderras worden twee keer per dag gemolken, om 5.30 uur en om 17.00 uur. Ze produceren ongeveer 15-18 liter melk per dag. Door de constante beweging in de wei produceren de koeien iets minder melk dan op stal, maar de aromatische kruiden geven de melk, yoghurt en kaas een bijzonder fijne smaak. Dat kunnen we bevestigen: De verschillende monsters smaken voortreffelijk.

Cheese loaves
Cheese loaves

The cheese loaves from the Starkenfeld hut look tempting.

Internet Consulting
The cheese harp divides the mass into pieces
The cheese harp divides the mass into pieces

The curdled milk mass is cut into pieces and the curd is produced.

Internet Consulting
The curd is filled into moulds
The curd is filled into moulds

Only when the curd has the right consistency it is filled into moulds.

Internet Consulting
The young cheese must now ripen
The young cheese must now ripen

After the bath in the brine, the cheese matures for 5 weeks at 12-15 degrees Celsius and is turned daily.

Internet Consulting

Hoe wordt melk omgezet in kaas?

Wolfgang laat ons het proces zien van verse rauwe melk tot alpenkaas. De eerste stap is het zogenaamde stremmen van de melk: zuursel en stremsel worden aan de melk toegevoegd, waardoor het melkeiwit gaat stremmen. Wolfgang snijdt de gestremde massa in stukken met een kaasharp - zo wordt de wrongel gemaakt. Wolfgang roert en verhit deze massa om ongewenste ziektekiemen te doden. Nadat er tijdens dit proces meer wei is ontsnapt en de wrongel de juiste consistentie heeft bereikt, vult Wolfgang de kaas in vormen.
De volgende dag krijgt het jonge kaaswiel een bad in pekel. De kaas rijpt dan ongeveer 5 weken in de rijpingsruimte bij 12-15 graden Celsius. Tijdens de rijpingsperiode wordt de kaas dagelijks gekeerd en ingesmeerd met zout water en rijpingsculturen. Naast alpenkaas produceert Wolfgang ook zachte kaas en - vanaf eind juli - bergkaas . Dit jaar wil de Starkenfeldhütte ook voor het eerst deelnemen aan de Zuid-Tirol Alpine Cheese Tasting en de Alpine Cheese Olympics in Galtür.

From milk to cheese
From milk to cheese

Culinary journey through the traditional cheese-making process at the Starkenfeld hut.

Tekst: Lisa
Foto's & Video: Adam

Wij zijn een bonte mix van natuurminnende, avontuurlijke en creatieve redacteuren. We wonen allemaal in Zuid-Tirol en delen de liefde voor schrijven en fotograferen, de bergen en cultuur. Het is onze passie om steeds weer nieuwe verhalen te ontdekken over het land en de mensen, over identiteit en traditie, over de stille plekjes en duizend gezichten van Zuid-Tirol. Met onze teksten en foto's willen we je de schoonheid van deze contrastrijke regio laten zien en je nieuwsgierigheid prikkelen. Maar we willen vooral één ding: u inspireren om te reizen.

Vergelijkbare berichten

Service