Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
Leestijd ca.
minuten
Minuut
24. oktober 2023

3 beroemde alpenbloemen

Als het in de lente al groen is en bloeit in de dalen, ligt er nog volop sneeuw op de bergen van Zuid-Tirol. Maar nadat de sneeuw is gesmolten, ontwaakt de natuur op grotere hoogten met hernieuwde kracht: de krokusbloesem in april in Predoi of op de Möltner Joch is bijvoorbeeld fantastisch. En aan het begin van de zomer bieden de alpenweiden een bijzonder kleurrijke bloemenpracht.

Vandaag draait alles om de 3 bekendste alpenbloemen: gentiaan, edelweiss en alpenroos. Natuurlijk kent elke bergliefhebber deze bloemen. Maar we denken dat slechts weinigen van jullie alle interessante details kennen die we jullie nu gaan onthullen.

Gentian
Gentian

The blue of the gentian flower is truly bewitching.

Internet Consulting - Stefanie Selva
Mountain flowers in front of the north face of the Peitlerkofel in the Dolomites
Mountain flowers in front of the north face of the Peitlerkofel in the Dolomites

Mountain flowers in front of the north face of the Peitlerkofel in the Dolomites

Christa Eder - Fotolia

De gentiaan bloeit blauw

Dit is de titel van een film en een popliedje, maar is niet van toepassing op alle soorten van het plantengeslacht gentiaan (Gentiana). In Zuid-Tirol groeien ongeveer 20 verschillende soorten. Ze bloeien niet allemaal intens blauw, maar ze zijn wel allemaal beschermd. Als je aan gentiaan denkt, denk je waarschijnlijk aan de gentiaan van Koch of de gentiaan van Clusius: deze twee bekende soorten hebben blauwe komvormige bloemen en worden allebei vaak stengelloze gentiaan genoemd. Ze verschillen nauwelijks in uiterlijk, maar de gentiaan van Koch geeft de voorkeur aan silicaatbodems en de gentiaan van Clusius aan kalkbodems.
De lentegentiaan (kleine stervormige bloemen) en de zwaluwwortelgentiaan (wordt tot 1 meter hoog) verrukken ook met hun stralend blauwe kleur, maar verschillen qua uiterlijk aanzienlijk van de twee hierboven genoemde gentiaansoorten. De lentegentiaan bloeit direct na het smelten van de sneeuw en bloeit vaak een tweede keer in de herfst. In Zuid-Tirol vind je ook de gele gentiaan, de gevlekte gentiaan en de oostelijke alpengentiaan. De populaire gentiaanjenever wordt gedestilleerd uit de wortels van deze 3 gentiaansoorten. De gele gentiaan wordt ook gekweekt als akkerbouwspecialiteit.

Edelweiss
Edelweiss

One of the most famous and beautiful flowers in the Alps, the edelweiss.

Pixabay
Edelweiss
Edelweiss

Be enchanted by the beauty of the Edelweiss during your excursions in South Tyrol.

Pixabay

Glinsterende sterren

Volgens de legende bracht een maanprinses de edelweiss vanuit haar thuisland naar de aarde. Maar de edelweiss, of beter gezegd de alpine edelweiss, komt eigenlijk uit de hoge steppen van Centraal-Azië en migreerde van daaruit eeuwen geleden (na de laatste ijstijd) naar de Alpen. Door zijn oorsprong voelt hij zich vooral thuis op bergkammen en heuveltoppen die blootstaan aan de wind. De onmiskenbaar glinsterende witte ster is slechts een schijnbloem: honderden van de echte - en zeer kleine - bloemen vormen de groengele bloemhoofdjes in het midden van de ster. De witviltige schutbladeren die de mooie ster vormen, beschermen haar tegen uitdrogen (bescherming tegen verdamping) en warmteverlies.

De ster trekt niet alleen nectarzoekende insecten aan, maar verleidde ook veel wandelaars om hem te plukken. Daarom werd de alpine edelweiss al in 1886 in Oostenrijk onder natuurbescherming geplaatst - lang voordat enige andere plant ter wereld dat deed. Het is nog steeds een van de beschermde planten in Zuid-Tirol, maar gelukkig wordt hij momenteel nauwelijks als bedreigd beschouwd. De alpine edelweiss bloeit tussen juli en september.

Alpine roses in Langtaufers
Alpine roses in Langtaufers

The flowering of Alpine roses at the head of Langtaufers is a very special sight.

Frieder Blickle - Vinschgau Marketing
Alpine roses in Langtaufers
Alpine roses in Langtaufers

The magnificent natural landscape in Langtaufers is ideal for unforgettable hikes and mountain tours.

Frieder Blickle - Vinschgau Marketing

Schitterende roze bloemen

In Zuid-Tirol is de alpenroos de naam voor zowel de gekartelde alpenroos als de roestbladige alpenroos. In andere Alpenregio's staan ze bekend als Almrausch of Almroos. Wat enigszins verwarrend is, is dat de term soms ook wordt gebruikt voor de bergroos, die eigenlijk tot het rozengeslacht behoort. De kuifalpenroos en de roestbladige alpenroos behoren daarentegen tot het geslacht Rhododendron en zijn groenblijvende struiken. De kuifalpenroos groeit alleen op kalkrijke bodems en heeft, in tegenstelling tot de roestigbladige alpenroos, wimpers aan de bladrand en een groene bladonderkant. De roestbladige alpenroos geeft de voorkeur aan zure bodems. In Zuid-Tirol groeien beide soorten op hoogtes tussen 1.500 en 2.500 meter. Ze bloeien tussen mei en juli.

Opgelet: alle delen van de plant zijn giftig. De roze tot rode bloemen zien er bijzonder mooi uit met besneeuwde bergtoppen op de achtergrond - zoals je kunt zien op de foto hieronder van Langtaufers in de buurt van Curon Venosta.

Als je meer wilt weten over de flora in Zuid-Tirol, bekijk dan ons blogartikel Beschermde schoonheden - wilde orchideeën in Zuid-Tirol. Daar vind je ook een tip voor een interessant internetportaal van het Natuurmuseum Zuid-Tirol.

Tekst: Lisa

Wij zijn een bonte mix van natuurminnende, avontuurlijke en creatieve redacteuren. We wonen allemaal in Zuid-Tirol en delen de liefde voor schrijven en fotograferen, de bergen en cultuur. Het is onze passie om steeds weer nieuwe verhalen te ontdekken over het land en de mensen, over identiteit en traditie, over de stille plekjes en duizend gezichten van Zuid-Tirol. Met onze teksten en foto's willen we je de schoonheid van deze contrastrijke regio laten zien en je nieuwsgierigheid prikkelen. Maar we willen vooral één ding: u inspireren om te reizen.

Vergelijkbare berichten

Service