Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
Leestijd ca.
minuten
Minuut
28. september 2023

Veedrijven in Prato op de Stelvio

Als je het eenmaal gezien hebt, wil je het niet meer missen: de veedrift in Prato op de Stelvio. Elk jaar bloeit deze traditie opnieuw op en brengt jong en oud samen om te danken voor een tijd zonder ongelukken op de berg.

Hoog boven Trafoi, in het Nationaal Park Stelvio in Val Venosta, op de grens met Zwitserland en met een adembenemend uitzicht op de Engadin Dolomieten en Koning Ortles, ligt de Prader Alm op 2.273 meter boven zeeniveau. Hier, net boven de boomgrens, brachten runderen en herders de warme zomerdagen door. Van juli tot september grazen koeien van de rassen Fleckvieh, Grey en Pinzgauer op de weide van de Prader Alm voordat ze terugkeren naar de vallei en hun thuisstallen.

The Prader Alm
The Prader Alm

The Prader Alm fills up

Internet Consulting
The small pond near Stilfs
The small pond near Stilfs

The cows move towards the valley.

Internet Consulting
View of the Ortler
View of the Ortler

In the distance, you can see the snow-covered peak of King Ortler.

Internet Consulting

Start vanaf de Prader Alm

De start is om 8.30 uur vanaf de Prader Alm. Tegen die tijd moeten de herders en boeren de 81 runderen hebben geborsteld en klaargemaakt voor de veedrift. Dan begint het op tijd. De drie leidende koeien marcheren Verano met de herders mee. Ze rijden relatief snel over de bosweg, langs een meertje, gemaaide weiden en een kerkje richting Stelvio. Het constante gerinkel van koeienbellen is al van verre te horen en iedereen weet dat de zomer snel voorbij zal zijn. De jonge boeren en herders hebben zich verkleed voor deze speciale gelegenheid: Bijna allemaal dragen ze een rood of blauw geruit overhemd, traditionele lederhosen en kleurrijk versierde loden hoeden. Ze zwaaien opgewonden met hun stokken en roepen luid om de kudde aan te drijven.

The lead cow
The lead cow

Farmers and herders decorating the lead cow.

Internet Consulting
The shepherds
The shepherds

The shepherds keep the flock together.

Internet Consulting

Van koebellen en bloemenkransen

De eerste stop wordt gemaakt bij de Stelvio-brug. Hier worden de koeien getooid met prachtige bloemenkransen, kunstig gesmede bellen en prachtig versierde bellenriemen. De kransen worden door de herders en boeren geweven van verschillende grassen, takken en bergbloemen. Ze gebruiken alpenrozen, bergdennen en zilverdistels, om maar een paar typische planten te noemen. Er worden ook linten of kleine houten plaatjes met motieven uit het leven in de bergen of grappige spreuken aan bevestigd. De drie voorste koeien, ook wel kranskoeien genoemd, leiden de kudde. Zij krijgen de grootste versiering: een prachtig bloemenkruis om hen te bedanken voor hun bescherming op de berg en een grote bel om boze geesten af te weren.

Natuurkrachten op de berg

De veedrift is altijd eenbijzondere gebeurtenis geweest: . Er lagen immers veel gevaren op de loer op de berg en je wist nooit of de herders en het vee de zomer heelhuids zouden overleven. Steilen onbeschut terrein of onvoorspelbare weersveranderingen met hagel, sneeuw en wind zijn slechts enkele van de gevaarlijke natuurkrachten. Ze wachtten vol spanning af of iedereen heelhuids naar de vallei zou terugkeren. Als er echter een ernstig ongeluk gebeurde of als er bijzonder veel slachtoffers vielen, werd hetvee zonder krans naar beneden gebracht.

Typical cowbells
Typical cowbells

Cowbells are used to ward off evil spirits.

Internet Consulting
The Goaßlschnalzer
The Goaßlschnalzer

The Goaßlschnalzer with their whips.

Internet Consulting
Prad am Stilfserjoch
Prad am Stilfserjoch

The festival site in Prad am Stilfserjoch.

Internet Consulting

De Goaslschnöller en hun zwepen

De veedrift tussen Trafoi en Prato op de Stelvio gaat verder op de hoofdweg. De weg is speciaal voor dit evenement afgesloten. Fietsers en wandelaars stoppen keer op keer om de koeien te bewonderen. Voordat ze in het dorp aankomen, lopen sommige herders en boeren, de zogenaamde"Goaslschnöller", voor de kudde uit en beginnen met hun "Goaßln", lange zwepen met een nylon uiteinde, over hun hoofd te zwaaien en harde krakende geluiden te maken. Vroeger werden deze zwepen gebruikt om over lange afstanden te communiceren met andere herders, om de kudde te drijven en om de lente te wekken aan het einde van de winter. Tegenwoordig worden de Goaselschnöller vooral gebruikt bij speciale gelegenheden. Aangetrokken door de luide knallen van de Goaßln komen steeds meer dorpelingen de straat op om naar het kleurrijke gebeuren te kijken.

Alpine pasture drive in Prad am Stilfserjoch
Alpine pasture drive in Prad am Stilfserjoch

In autumn, the cows return from the green alpine meadows to the stables at home.

Internet Consulting

De festiviteiten in Prato op de Stelvio

Moe bereiken het vee en de herders na een wandeling van 3,5 uur eindelijk het feestterrein en kunnen de festiviteiten beginnen. De kudde koeien wordt naar een omheinde weide geleid. Daar kunnen ze tijdens het dorpsfeest worden bekeken voordat ze worden teruggebracht naar de boeren. Traditioneel eten, muziek en dans zorgen voor een goede sfeer en zo komt de zomervakantie op de berg ook dit jaar weer tot een einde.

Tekst: Doro
Foto's en video: Adam

Wij zijn een bonte mix van natuurminnende, avontuurlijke en creatieve redacteuren. We wonen allemaal in Zuid-Tirol en delen de liefde voor schrijven en fotograferen, de bergen en cultuur. Het is onze passie om steeds weer nieuwe verhalen te ontdekken over het land en de mensen, over identiteit en traditie, over de stille plekjes en duizend gezichten van Zuid-Tirol. Met onze teksten en foto's willen we je de schoonheid van deze contrastrijke regio laten zien en je nieuwsgierigheid prikkelen. Maar we willen vooral één ding: u inspireren om te reizen.

Vergelijkbare berichten

Service