Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
Leestijd ca.
minuten
Minuut
13. december 2023

Een warme avond op koud ijs

Deze keer draait alles om ijshockey. We zijn live bij een ijshockeywedstrijd in Bruneck, die spelers en fans tot het einde toe op het puntje van hun stoel houdt met dramatische scènes en verrassende wendingen. En we interviewen een speler van HC Pustertal en komen te weten hoe een Canadees uit Ontario het naar zijn zin heeft in het Zuid-Tiroler Pustertal.

Ice Hockey in Bruneck
Ice Hockey in Bruneck

Fans of all ages can't wait for the game to begin.

Internet Consulting
Ice Hockey in Bruneck
Ice Hockey in Bruneck

The kick-off or throw-in is called a face-off in ice hockey.

Internet Consulting
Ice Hockey in Bruneck
Ice Hockey in Bruneck

The Intercable Arena is sold out for the derby.

Internet Consulting

Zuid-Tiroler ijshockey derby

Op deze vrijdagavond in december is de sfeer in de Intercable Arena in Bruneck al voor het begin van de wedstrijd gespannen van anticipatie, wat niemand koud laat. Bij de Zuid-Tiroolse derby tussen de "Wolves" van HC Pustertalen de "Foxes" van HC Bolzano (HCB Südtirol Alperia) in de ICE Hockey League is het stadion met 3104 toeschouwers tot de laatste stoel gevuld en volledig uitverkocht.

In de transnationale ICEHL strijden 13 teams uit Italië, Oostenrijk, Slovenië en Hongarije om de titel. Dit betekent dat er veel hoogstaande en spannende wedstrijden zijn, maar de derby is zeker een van de meest emotionele in zijn soort.

Kort voor en na het begin van de wedstrijd wordt de fanscène van HC Pustertal in de beruchte Rienzkurve bedekt door een enorm spandoek in de clubkleuren geel en zwart. De fans van HC Bolzano in wit en rood zijn ook in groten getale vertegenwoordigd, maar zelfs na de "onthulling" van de Rienzkurve domineren geel en zwart duidelijk de kleuren in de Intercable Arena in Bruneck.

Ice Hockey in Bruneck
Ice Hockey in Bruneck

At the start of the match, the Rienzkurve is still covered with a huge yellow and black banner.

Internet Consulting

De muziek schalt uit de luidsprekers in het ijsstadion en stadionomroeper Patrick Kirchler, beter bekend als "Patza", voedt de sfeer nog meer. Dan begint het eindelijk, en hoewel we slechts toeschouwers zijn, voelen we ons heel dicht bij de actie op het ijs: de planken rammelen opnieuw en opnieuw, en al snel wordt het eerste doelpunt gescoord. Rick Schofield zet HC Pustertal in de 9e minuut op voorsprong.

Ice Hockey in Bruneck
Ice Hockey in Bruneck

The fans in the Rienzkurve hold up flags for "their" Wolves.

Internet Consulting
Ice Hockey in Bruneck
Ice Hockey in Bruneck

The players on the bench also follow the game with excitement.

Internet Consulting

Canadese middenvelder

En voor iedereen die nog steeds niet weet hoe de derby afliep, zullen we de spanning nog wat opvoeren en wat meer vertellen over de scorer met rugnummer 23: Een paar dagen voor de wedstrijd hadden we het genoegen Rick Schofield te ontmoeten voor een interview. De 36-jarige middenvelder kwam dit seizoen bij HC Pustertal en is met zijn 188 cm en 86 kg een imposante verschijning, zelfs zonder zijn omvangrijke beschermende uitrusting.

Ice Hockey in Bruneck
Ice Hockey in Bruneck

Adam (in the centre) from our blog team meets with Rick Schofield (left) and Michael Ranalter (Head of Office & Communication at the HC Pustertal).

Internet Consulting

De Canadees voelde zich al op jonge leeftijd thuis op het ijs en begon op 6-jarige leeftijd met spelen in de Canadian House League. Vanaf zijn 14e trainde hij keihard en uiteindelijk begon hij na zijn studie aan een professionele carrière.

Na zijn eerste ervaring in de American Hockey League verhuisde Rick Schofield naar HC Bolzano in Europa. Het was een succesvol debuut: Rick Schofield werd in zijn debuutseizoen kampioen met de ijshockeyclub uit de hoofdstad van Zuid-Tirol.

Rick speelde daarna in Oostenrijk en Duitsland voordat hij terugkeerde naar Zuid-Tirol. Sinds deze zomer woont de Canadees in een dorp in de buurt van Bruneck met zijn vrouw Megan, zijn twee jonge dochters en een golden retriever.

Leven in het Pustertal

Rick vertelt ons dat hij en zijn gezin zich erg thuis voelen in Pustertal: Ze hebben het alpenlandschap al talloze malen verkend tijdens wandeltochten, waarbij ze onderweg af en toe een verfrissende duik in een bergmeer namen.

Ice Hockey in Bruneck
Ice Hockey in Bruneck

Rick Schofield (No.23) feels at ease at the HC Pustertal.

Internet Consulting

Helaas mag de spits niet skiën tijdens het speelseizoen, maar zijn oudere dochter zal in de winter skilessen nemen. Rick is ook een fan van de Zuid-Tiroolse keuken - hij houdt vooral van spekknoedels - en Zuid-Tiroolse wijnen.

Rick, die niet alleen zijn best doet in de derby, doet het ook heel goed op professioneel gebied. De overzichtelijke grootte van de stad Bruneck zorgt voor een aangename familiesfeer tussen fans en spelers.

Rick wil zijn Duits nog verder verbeteren: Hij begrijpt Duits al vrij goed en probeert het nu meer te spreken. Het enige wat hij niet wil veranderen is zijn vloeken: Dat gaat gewoon het beste in zijn moedertaal, Engels.

Spanning tot het einde

Maar terug naar de derby. Na de eerste periode staat het al 2:0 in het voordeel van de Wolves. Het stadion gaat uit zijn dak: trommels slaan,"Puschtra zi sein" (Pustertal zijn) wordt gezongen en keer op keer geroepen. Maar de 2:1 in de 2e periode met de Foxes met twee man minder (HC Bolzano heeft slechts drie veldspelers op het ijs) luidt het keerpunt in en tempert het enthousiasme in de Rienzkurve. Na de 2:2 in de 3e periode zijn de fans van HC Pustertal weer in topvorm en juichen de Wolves luidkeels toe. De wedstrijd ging in overtime bij 2:2, en uiteindelijk verloren de Wolves met 2:3 van de Foxes.

Ice Hockey in Bruneck
Ice Hockey in Bruneck

In the spirit of fair play, Wolves and Foxes shake hands after the game.

Internet Consulting
Ice Hockey in Bruneck
Ice Hockey in Bruneck

The joy of the players and fans of HC Bozen after the victory is enormous.

Internet Consulting

Natuurlijk zijn de Wolves-fans en wij teleurgesteld dat HC Pustertal deze derby niet heeft gewonnen na een veelbelovende start, maar de wedstrijd was een spannende ervaring, zelfs zonder het gewenste resultaat. Wil je meer spannende scènes zien van deze derby-avond? Bekijk dan de video hieronder!

Ice Hockey in Bruneck
Ice Hockey in Bruneck

Exciting South Tyrolean ice hockey derby in the Intercable Arena in Bruneck between HC Pustertal and HC Bozen.

Ice Hockey in Bruneck
Ice Hockey in Bruneck

The winner of the game played during the break can hope for a voucher.

Internet Consulting

Een avondje ijshockey in de Intercable Arena in Bruneck is ook een aanrader voor iedereen die (nog) geen ijshockeyfan is: De sfeer met zang en gejuich, met pauze-entertainment en kiss-cam, met pizza en hotdogs, met bier en appelmoes is een unieke en spannende mix waar het hele gezin van zal genieten.

Voor degenen die nog nooit van de bully of icing hebben gehoord, raden we aan om jezelf vertrouwd te maken met de basisregels en concepten van ijshockeyvoor je eerste bezoek aan het stadion. Naar onze mening is een ijshockeyavond maar half zo leuk zonder enige basiskennis van ijshockey. IJshockey is niet alleen een erg fysieke sport, maar ook een snelle. Maar maak je geen zorgen - ijshockey is niet zo ingewikkeld en aan het einde van dit artikel vind je een kleine basisgids.

Ice Hockey in Bruneck
Ice Hockey in Bruneck

Ice hockey is the fastest team sport in the world.

Internet Consulting
Ice Hockey in Bruneck
Ice Hockey in Bruneck

Rufus, the Wolves' mascot, is particularly popular with young ice hockey fans.

Internet Consulting

Plezier op het ijs

De Intercable Arena, geopend in 2021, is een echt cool ijshockeystadion met de modernste technologie. Het is niet alleen een bezoekje waard om HC Pustertal een thuiswedstrijd te zien spelen, maar je kunt er ook zelf het ijs op.

In december is er op 2 middagen openbaar schaatsen en op 5 avonden van 20.00 tot 23.00 uur het populaire DISCO ON ICE, waar kleurrijke lichteffecten en geweldige muziek voor een goede sfeer zorgen. Je kunt schaatsen en helmen huren in de arena en de GOWEST.Bar.Restaurant.Sports dagbistro is dagelijks geopend van 10.00 tot middernacht. In de fanshop van de arena kun je Rufus de mascotte als knuffel en andere HCP-fanartikelen kopen, evenals ijshockeyspullen.

Ice Hockey in Bruneck
Ice Hockey in Bruneck

The game is also played with full commitment behind the goal.

Internet Consulting

Basis ijshockeygids

Bij ijshockey staan er meestal 2 teams van 6 spelers op het ijs: 3 aanvallers, 2 verdedigers en 1 keeper. In totaal bestaat een team uit ongeveer 20 spelers en 2 keepers. Er zijn verschillende lijnen in het team voor zowel de voorwaartsen als de verdedigers: de spelers in een lijn worden meestal tegelijkertijd gewisseld, zodat de veldspelers vaste partners hebben.

Er is een face-off aan het begin van het spel en na elke spelonderbreking: dit is de naam van de face-off waarin het bezit van de puck wordt betwist. Het doel is om een doelpunt te scoren als je de puck in bezit hebt of om de puck van de tegenstander af te pakken, bijvoorbeeld met fysieke actie in de vorm van body checks.

Ice Hockey in Bruneck
Ice Hockey in Bruneck

The referees wear a black and white striped shirt.

Internet Consulting

Als de regels worden overtreden, zit de speler een straftijd uit op de bank. De normale straftijd is 2 minuten en geeft de tegenstander een overtalsituatie (powerplay) waarin ze gemakkelijker een doelpunt kunnen maken. Als de tegenstander een doelpunt maakt, eindigt de straftijd automatisch. Bij ijshockey kunnen spelers zo vaak als nodig gewisseld worden.

Een wedstrijd duurt 3 keer 20 minuten. Er is een pauze van 15 minuten na de 1e en 2e periode. Elke keer dat het spel wordt onderbroken - bijvoorbeeld na een overtreding of een ongeoorloofd afstandschot (icing) - wordt de tijd stilgezet, zodat een ijshockeywedstrijd meestal 2 tot 2,5 uur duurt. De winnaar is het team dat meer doelpunten heeft gescoord na de 3e periode. Bij een gelijkspel gaat de wedstrijd over in extra tijd (overtime): Wie dan het 1e doelpunt maakt, is de winnaar. Als er geen doelpunt wordt gescoord in overtime, wordt er een penalty shoot-out gehouden. Tijdens de wedstrijden houden 2 scheidsrechters en 2 grensrechters toezicht op de naleving van de regels.

Tekst: Lisa
Foto's & Video: Adam

Wij zijn een bonte mix van natuurminnende, avontuurlijke en creatieve redacteuren. We wonen allemaal in Zuid-Tirol en delen de liefde voor schrijven en fotograferen, de bergen en cultuur. Het is onze passie om steeds weer nieuwe verhalen te ontdekken over het land en de mensen, over identiteit en traditie, over de stille plekjes en duizend gezichten van Zuid-Tirol. Met onze teksten en foto's willen we je de schoonheid van deze contrastrijke regio laten zien en je nieuwsgierigheid prikkelen. Maar we willen vooral één ding: u inspireren om te reizen.

Vergelijkbare berichten

Service