Veenbessenjam: een veelzijdige smaak met traditie
Zoet of hartig - Zuid-Tiroolse specialiteiten zoals Strauben of Wiener Schnitzel zouden zonder cranberryjam maar half zo lekker smaken. Dankzij het samenspel van fruitige zoetheid, verfrissende zuurgraad en een wrange smaak past het perfect bij verschillende traditionele gerechten en is het een onmisbaar onderdeel van de traditionele keuken van Zuid-Tirol.
Veenbessen worden in Zuid-Tirol "Granten" of"Grantn" genoemd. Grantenjam is op zich al visueel verbluffend, want de intens rode kleur geeft gerechten in goud- en bruintinten een kleurrijke frisheidskick. De echte kracht van cranberryjam ligt echter in het spannende samenspel van smaken, waardoor het gewoon deel uitmaakt van de culinaire traditie van Zuid-Tirol.
Jam is vaak zoet, maar soms - zoals jam van rode bessen (een vruchtenspread gemaakt van rode bessen) - heeft het ook een prikkelend zuurtje. Veenbessenjam heeft echter ook een subtiele wrange smaak die perfect past bij gebakken voedsel en aromatische wildgerechten, desserts en gebak.

In South Tyrol, Wiener schnitzel is usually served with roast potatoes and cowberry jam.
UnsplashTypische vleesgerechten geserveerd met veenbessenjam
- Wiener Schnitzel: Deze klassieker uit de Zuid-Tiroler keuken is vergelijkbaar met Cotoletta alla milanese, maar in plaats van een 4 cm dikke kalfskotelet wordt een 4 mm dunne kalfskotelet gepaneerd.
- Wildgerechten: Vooral in de herfst staan er in restaurants en herbergen in Zuid-Tirol veel gerechten met wildvlees op het menu, zoals hertengoulash of hertenrugzadel. Bij wildgerechten wordt de cranberryjam vaak mooi geserveerd op een perenhelft.

The Kaiserschmarrn is a sweet dish served with cranberry jam. Ideal for a delicious afternoon snack!
Associazione Turistica Val Senales/Helmuth RierTraditionele desserts uit Zuid-Tirol met cranberryjam
- Kaiserschmarrn: Deze zoete klassieker is het hele jaar door populair bij kinderen en volwassenen. Kaiserschmarrn of Kaiserschmarren, dat zijn wortels heeft in de Oostenrijks-Hongaarse monarchie van de 19e eeuw, wordt in Zuid-Tirol geserveerd met cranberryjam, terwijl het in Wenen meestal wordt geserveerd met pruimenjam of appelmoes.
- Melchermuas: Dit gerecht heeft soortgelijke ingrediënten als Kaiserschmarren, maar wordt zonder eieren gemaakt. Af en toe kun je dit traditionele alpiene gerecht, dat vroeger vooral melkboeren tevreden stelde, nog proberen in rustieke berghutten.
- Strauben: In het Alpengebied van Beieren tot Oostenrijk en Zuid-Tirol is deze weelderige specialiteit een must op elke Kirtag (kerkfeest) of dorpsfeest. Het deeg dat voor Strauben wordt gebruikt lijkt op pannenkoekendeeg.
- Niggilan & Kniekiechl(an): Net als Strauben worden deze twee soorten ook in vet gebakken, maar Niggilan en Kniekiachl(an) worden gemaakt van gistdeeg. De Kniekiachl hebben een inkeping aan de bovenkant, die meestal wordt gevuld met cranberryjam.
- Schwarzplententorte: Boekweit wordt in Zuid-Tirol Schwarzplente genoemd. De cake van boekweitmeel, dat glutenvrij is, en geraspte noten wordt na het afkoelen horizontaal doorgesneden, besmeerd met cranberryjam en weer in elkaar gezet.

Homemade cowberry jam is sold at farmers' markets and farm shops.
UnsplashWaar kun je veenbessen en veenbessenjam kopen in Zuid-Tirol?
In Zuid-Tirol groeien cranberry's in veel bossen en op bergweiden: deze "wilde" cranberry's worden verzameld door landeigenaren en pachters. Er zijn ook enkele boerderijen die veenbessen telen. De vitaminerijke rode bessen worden tussen augustus en oktober geoogst.
Van de late zomer tot de herfst kun je in geselecteerde winkels, boerderijwinkels en boerenmarkten verse veenbessen kopen en je eigen jam maken. Je kunt het hele jaar door cranberryjam - en andere heerlijke vruchtensmeersels en jam uit Zuid-Tirol - kopen: Zelfgemaakte jam is verkrijgbaar op boerenmarkten en boerderijwinkels, op gourmetmarkten en in goed gesorteerde winkels.

Cranberry jam and other fruit spreads from South Tyrol are a delicious holiday souvenir.
Internet ConsultingSouvenir met goede houdbaarheid & waardevolle ingrediënten
Op een koele, droge en donkere plaats bewaard, is cranberryjam één tot twee jaar houdbaar. Dit geldt echter alleen voor ongeopende potten: cranberry's zijn gezond door hun vele vitaminen en mineralen. Ze bevatten ook een hoog aandeel fruitzuren, waardoor veenbessenjam langer houdbaar is dan andere vruchtensmeersels. Niettemin moet een geopende pot in de koelkast worden bewaard en binnen een paar maanden worden geconsumeerd.
De unieke smaak en lange houdbaarheid maken veenbessenjam tot een perfect culinair souvenir: als je na je vakantie in Zuid-Tirol thuis een typisch Zuid-Tirools dessert of vleesgerecht wilt bereiden, is veenbessenjam onmisbaar voor een authentieke smaakervaring.
Veenbessen & veenbessen, jam & marmelade
Tot slot hebben we een paar definities van cranberryjam voor degenen die precies willen weten wat het is:
- "Cranberry" is niet de Engelse naam voor lingonbes. De cranberry of grootvruchtige veenbes is strikt genomen geen lingonbes, maar is er wel nauw aan verwant: Net als de lingonbes behoort hij tot het geslacht bosbes en de heidefamilie. De Engelse namen voor veenbessen zijn "cowberry" of "lingonberry".
- Lingonberry's en veenbessen kunnen allebei rauw worden gegeten. Ze worden echter meestal verwerkt tot jam, siroop of likeur, omdat de toevoeging van suiker de wrange zuurgraad van de bessen verzacht.
- Een EU-richtlijn (bekend als de Jam- of Ontbijtrichtlijn) heeft lange tijd het gebruik van de term "marmelade" als productnaam beperkt: "marmelade" mocht alleen worden gebruikt voor vruchtensmeersels gemaakt van citrusvruchten. Een nieuwe versie van de richtlijn staat de afzonderlijke staten nu toe om de term"marmelade " als aanduiding voor "jam" weer algemeen toe te staan door middel van nationale wettelijke normen.
- Voor "jam of confituur" of "marmelade" is nog steeds een bepaald minimumaandeel fruit vereist. "Fruitpasta's" hoeven daarentegen geen bepaalde hoeveelheid fruit te bevatten en mogen ook andere zoetstoffen dan suiker bevatten. Kijk gewoon altijd op het etiket: Daar kun je zien hoe hoog het fruitgehalte is en welke ingrediënten er allemaal in de pot zitten.