Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
Leestijd ca.
minuten
Minuut
23. oktober 2023

Heerlijke herfstwandeling in Algund

Al vroeg in de herfst nodigt Algund met zijn milde temperaturen en veel zonneschijn je uit voor verschillende ontdekkingstochten en culinaire hoogstandjes in de frisse lucht. Wat dacht je van een wandeling over de Algund Waalweg in combinatie met Törggelen bij het Schnalshuberhof?

Onderweg op zonnige hellingen

Goed beschermd tegen harde wind en koude luchtstromen door de Gruppo di Tessa in het noorden en de Ortles Alpen in het westen, heeft het klimaat in Algund bij Merano een mediterraan karakter. Daarom is het wandelseizoen hier bijzonder lang.

Delightful autumn hike in Algund
Delightful autumn hike in Algund

The Waalweg path of Algund offers fantastic views and beautiful resting places.

TV Algund - Frieder Blickle

In het bekken van Merano en in het Val Venosta, waar weinig neerslag valt, hebben boeren lang geleden irrigatiekanalen aangelegd voor weiden, akkers en tuinen. Langs de kanalen werden geschikte paden aangelegd voor controle en onderhoud. Rond 1900 waren er ongeveer 1.000 zogenaamde Waale in Zuid-Tirol.

Op de Algund Waalweg loop je door wijngaarden en boomgaarden - inclusief fantastische uitzichten. Het pad loopt vanaf de Töllgrabenbrug zonder noemenswaardige hoogteverschillen via Oberplars en Mitterplars naar het dorp Dorf en verder naar Gratsch. Na dit bijna 5 km lange stuk kun je verder wandelen via de Tappeinerweg naar het centrum van Merano of terug naar Algund.

Delightful autumn hike in Algund
Delightful autumn hike in Algund

In autumn, the Waalweg path of Algund leads through a landscape of bright gold and red hues.

IDM Südtirol-Alto Adige/Patrick Schwienbacher
Delightful autumn hike in Algund
Delightful autumn hike in Algund

The Schnalshuberhof is a listed building.

Schnalshuberhof

Herfsttraditie in Zuid-Tirol

Oktober en november zijn ideale maanden voor een wandeling langs de Algund Waalweg: ten eerste straalt de natuur in warm, goudkleurig licht en ten tweede kun je genieten van Törggelen bij de oorsprong op het Schnalshuberhof in Oberplars.

De biologische boerderij met wijnbar en boerderijwinkel ligt op slechts ongeveer 100 m van de Algund Waalweg en is ook een bezoek waard, maar geroosterde kastanjes (Keschtn) en nieuwe wijn (Nuier) worden alleen geserveerd van begin oktober tot eind november.


Delightful autumn hike in Algund
Delightful autumn hike in Algund

Homemade dumplings and ravioli called "Schlutzkrapfen" are typical dishes of a Törggele menu.

Roter Hahn - Frieder Blickle

Törggelen am Ursprung is een initiatief van het merk Roter Hahn dat de populaire Törggelen terugbrengt naar zijn wortels.

Alle deelnemende Buschenschänken worden geleid door strenge kwaliteitscriteria en serveren onder andere authentieke landelijke gerechten, kastanjes uit Zuid-Tirol en uitsluitend wijn van eigen boerderij.

Je herkent een open Buschenschank aan de samengebonden takken (Buschen) boven de ingang. Op de boerderijen die deelnemen aan Törggelen at the origin is deze bundel versierd met een rood lint.

Delightful autumn hike in Algund
Delightful autumn hike in Algund

It's not real Törggelen without chestnuts roasted over the fire.

Roter Hahn - Frieder Blickle

Proeven van de oogst

Op zaterdag 7 oktober ontsteken alle deelnemende Buschenschank-boerderijen om 18.00 uur het Keschtn-vuur, waarmee het Törggele-seizoen 2023 wordt geopend. Op deze dag werd er ook een rondleiding aangeboden in het monumentale Schnalshuberhof met zijn rustieke salons. Of het nu gaat om de Keschtnfeuer of de Törggelen - je kunt niet zomaar spontaan binnenlopen, je moet van tevoren reserveren.

Maar dan kun je wel genieten van de heerlijke Schlutzer, knoedels, worst en andere gerechten die traditioneel bij Törggelen worden geserveerd. En een glas wijn of appelsap gaat er goed bij. Wil je iets heel bijzonders proeven? Christian Pinggera verbouwt ook de nu zeldzame autochtone witte wijnsoort Fraueler op zijn boerderij Schnalshuberhof.

Delightful autumn hike in Algund
Delightful autumn hike in Algund

The ripe grapes in the vineyards are a magnificent sight.

TV Algund - Frieder Blickle

Tekst: Lisa

Wij zijn een bonte mix van natuurminnende, avontuurlijke en creatieve redacteuren. We wonen allemaal in Zuid-Tirol en delen een liefde voor schrijven en fotografie, bergen en cultuur. Het is onze passie om steeds weer nieuwe verhalen te ontdekken over het land en de mensen, over identiteit en traditie, over de stille plekjes en duizend gezichten van Zuid-Tirol. Met onze teksten en foto's willen we je de schoonheid van deze regio vol contrasten laten zien en je nieuwsgierigheid prikkelen. Maar we willen vooral één ding: je inspireren om te reizen.

Vergelijkbare berichten

Service