Leestijd ca.
minuten
Minuut
10. juli 2025

De Original Venosta Valley abrikoos: een heel bijzondere abrikoos

Ben je de komende weken in Zuid-Tirol en hou je van abrikozen? Dan moet je zeker de Original Vinschger abrikoos proberen: Deze abrikozenvariëteit is een veelgevraagde regionale specialiteit uit het westen van Zuid-Tirol en smaakt heerlijk op zichzelf of als aromatische topping op een taart.

Net als in Oostenrijk en Beieren worden abrikozen in Zuid-Tirol ook abrikozen genoemd. De Original Vinschgau abrikoos is de ster onder de abrikozen uit Zuid-Tirol: hij verrukt het gehemelte met zijn fluweelzachte sappigheid en precies de juiste mix van zoetheid en zuurgraad. Als de abrikoos rijp is, kan het zachte vruchtvlees gemakkelijk van de harde pit worden gescheiden. Ook visueel slaat dit abrikozenras een goed figuur: zijn vrolijke geeloranje kleur en ronde vorm doen denken aan zonnige en aangename zomers.

The original Vinschgau Apricot
The original Vinschgau Apricot

The climate in the Vinschgau Valley is perfect for the original Vinschgau Apricot.

IDM Südtirol-Alto Adige/Armin Huber
The original Vinschgau Apricot
The original Vinschgau Apricot

The Original Vinschger apricot is a regional apricot variety with a particularly aromatic flavour.

IDM Südtirol-Alto Adige/Armin Huber

Het prettige klimaat van Vinschgau

Het Val Venosta in het westen van Zuid-Tirol is de ideale thuisbasis voor de Original Val Venosta abrikoos: hij gedijt goed op zandgronden tussen 700 en 1.200 meter boven zeeniveau. Veel zon, weinig regen en koele nachten zorgen voor een intense en heerlijke smaak.

Het fruit krijgt ruim de tijd om te rijpen en wordt pas geoogst als er genoeg suiker is om een volle smaak te garanderen. De Original Vinschgau abrikoos moet langzaam rijpen en snel gegeten of verwerkt worden, want hij houdt niet van lange bewaarperiodes. Bijzonder gearomatiseerde fruitvariëteiten, zoals de Mieze Schindler aardbeivariëteit, zijn gevoelig in dit opzicht.

Wanneer en waar kun je abrikozen uit Val Venosta kopen?

Naast de originele abrikoos uit Val Venosta zijn er ook bergabrikozen uit Val Venosta: deze bestaan uit de rassen Goldrich, Orangered en Hargrand. De Original Venosta Valley abrikoos wordt verkocht in een naturelkleurige doos, terwijl de Venosta Valley bergabrikozen worden verkocht in een zwarte doos. De abrikozen uit Val Venosta zijn verkrijgbaar van half juli tot half augustus in de volgende verkooppunten van de coöperaties in Val Venosta:

  • OVEG Eyrs
  • GEOS Schlanders
  • Zuid-Tirol Aardbeienwereld Martell
  • MIVOR Laces
  • JUVAL Castelbello
  • Boerderijwinkel Venostadal Naturns

Abrikozen uit het Venostadal kun je ook kopen in geselecteerde groente- en fruitspeciaalzaken in Zuid-Tirol.

The original Vinschgau Apricot
The original Vinschgau Apricot

Venustis is a company that produces and sells products made with apricots from the Venosta Valley.

Venustis

Jam en meer

De Original Venosta Valley abrikoos is bijzonder geschikt voor jam of vruchtenpasta, maar er zijn ook vele andere culinaire "toepassingen": Op zichzelf of op een taart, in een knoedel of in een strudel - deze abrikoos verandert veel desserts en zoete gerechten in een buitengewone zomerse smaakervaring.

Venustis in Lasa biedt bijvoorbeeld een breed scala aan verschillende delicatessen gemaakt met de originele Val Venosta abrikoos en bergabrikozen uit de Val Venosta: van bergpralines tot abrikozenjenever. Het evenement Marble & Apricots vindt ook plaats in Lasa van 2 tot 3 augustus 2025, waar je ook typische Zuid-Tiroolse specialiteiten kunt proeven.

Ons favoriete recept voor abrikozencake

Abrikozenknoedels en abrikozentaart, abrikozenstrudel en abrikozentaart - er zijn veel heerlijke recepten met abrikozen, maar onze favoriet is een eenvoudige plaattaart van biscuit. Met de volgende 3 tips kun je onze favoriete abrikozencake maken, zelfs als je nog niet zo vaak een cake hebt gebakken:

  1. Alle ingrediënten voor de biscuit moeten op kamertemperatuur zijn. Als je vergeten bent de boter op tijd uit de koelkast te halen, kun je deze ook in blokjes snijden en kort in een hittebestendige kom of pan in de oven verwarmen tot de boter zacht is. De oven moet hoe dan ook worden voorverwarmd.
  2. Om ervoor te zorgen dat de eiwitten tot opgeklopte eiwitten geklopt kunnen worden, mag er geen eigeel of boter in de eiwitten komen. Zelfs het kleinste spoortje vet zorgt ervoor dat de eiwitten niet mooi stijf worden. Het is daarom belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat bij het scheiden van eiwit en eigeel en dat de mengkom, kloppers enz. schoon en vooral vetvrij zijn.
  3. De cake smaakt alleen zoals hij hoort te smaken met rijpe en smaakvolle abrikozen - idealiter gebruik je sappige Original Venosta Valley abrikozen.
The original Vinschgau Apricot
The original Vinschgau Apricot

The apricot cake pastry is made from eggs, sugar, butter, flour with a little baking powder and milk.

Internet Consulting

Ingrediënten:

1 kg abrikozen (gewassen & ontpit)
250 g boter (kamertemperatuur)
250 g suiker (bij voorkeur baksuiker of fijne kristalsuiker)
250 g bloem
1 volle KL bakpoeder
5 eieren
3-5 el melk
1 snufje zout
1 zakje (8 g) vanillesuiker
Wat bloem & boter voor de bakplaat
Wat poedersuiker om over de cake te strooien

Voorbereiding:

  • Vet een diepe bakplaat in met een beetje boter en bestuif met bloem (als alternatief kan de bakplaat ook bekleed worden met bakpapier). Verwarm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte).
  • Meng de bloem met het bakpoeder en zeef. Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten met zout en de helft van de suiker (met een handmixer of een andere mixer) tot er stijve pieken ontstaan.
  • Klop de boter romig. Voeg geleidelijk de eidooiers, resterende suiker en vanillesuiker toe en blijf minstens 5 minuten kloppen tot er een lichtgeel en homogeen mengsel ontstaat.
  • Voeg nu afwisselend en in porties de bloem en het bakpoeder, de melk en de opgeklopte eiwitten toe aan dit mengsel en meng voorzichtig met een garde na elke portie.
  • Verdeel het mengsel over de bakplaat, bedek met de abrikozenhelften en bak ongeveer 45 minuten in de oven.
  • Bestrooi de nog warme cake met een beetje poedersuiker, laat afkoelen en geniet op dezelfde dag of de volgende.
The original Vinschgau Apricot
The original Vinschgau Apricot

Sprinkle the still-warm apricot cake with a little icing sugar.

Internet Consulting
The original Vinschgau Apricot
The original Vinschgau Apricot

This apricot cake is a summery delight.

Internet Consulting

Veel bak- en smulplezier!

Tekst: Lisa

Wij zijn een bonte mix van natuurminnende, avontuurlijke en creatieve redacteuren. We wonen allemaal in Zuid-Tirol en delen een liefde voor schrijven en fotograferen, de bergen en cultuur. Het is onze passie om steeds weer nieuwe verhalen te ontdekken over het land en de mensen, over identiteit en traditie, over de stille plekjes en duizend gezichten van Zuid-Tirol. Met onze teksten en foto's willen we je de schoonheid van deze contrastrijke regio laten zien en je nieuwsgierigheid prikkelen. Maar we willen vooral één ding: u inspireren om te reizen.

Vergelijkbare berichten

Service