Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
Leestijd ca.
minuten
Minuut
27. december 2023

Mousserend plezier uit Zuid-Tirol

Of het nu gaat om kerstvieringen, nieuwjaarsborrels of kleine bijeenkomsten: niet alleen goed gezelschap zorgt voor een goed humeur, maar ook lekker eten en zorgvuldig geselecteerde drankjes om op te proosten. Naast de beroemde Franse champagnes bieden bekende wijngaarden en wijnhuizen in Zuid-Tirol uitstekende mousserende wijnen en witte en rode wijnen.

De geschiedenis van Zuid-Tirolse mousserende wijn

De eerste Zuid-Tiroolse mousserende wijn werd al in 1902 gemaakt van rieslingdruiven door de Überetscher Champagnerkellerei in Eppan. Door de annexatie van Zuid-Tirol aan Italië kwam de productie van mousserende wijn echter tot stilstand. Pas aan het begin van de jaren 60, na een lange pauze, waagden ambitieuze keldermeesters zich weer aan de productie van deze frisse en sprankelende drank. In 1990 verenigden de Zuid-Tiroolse producenten zich in de Vereniging van Zuid-Tiroolse Mousserende Wijnproducenten. Momenteel zijn 10 producenten uit Zuid-Tirol lid.

Sparkling pleasure from South Tyrol
Sparkling pleasure from South Tyrol

The South Tyrolean sparkling wine promises tangy acidity and elegant minerality.

IDM / Florian Andergassen

Druiven met karakter

Steile , zonovergoten hellingen tussen het Alpengebergte en de mediterrane valleibodems en sterke temperatuurschommelingen tussen dag en nacht zorgen voor het ideale klimaat voor de kostbare Zuid-Tiroolse druiven. De wijnstokken groeien op hoge, alpiene locaties tussen 500 en meer dan 1.000 meter boven zeeniveau en op minerale, warme rotsachtige bodems. Dit terroir biedt de beste voorwaarden voor een delicate zuurgraad, veelzijdige smaken en uitzonderlijk drinkplezier. Erworden alleen druiven van gecontroleerde herkomst (DOC) van de basiswijnvariëteiten Chardonnay, Pinot Blanc en Pinot Noir gebruikt. Ze worden ook iets vroeger geoogst dan druiven voor de wijnproductie om een optimale balans tussen fruitzoetheid en zuurgraad te bereiken.

Wine cultivation on Ritten
Wine cultivation on Ritten

The slopes of Ritten high palteau offer perfect conditions for wine cultivation.

Fabian Auer - Internet Consulting
Vineyards in South Tyrol
Vineyards in South Tyrol

Picturesque vineyards on the sunny slopes in South Tyrol

IDM/Südtirol Wein/Tiberio Sorvillo
Sparkling pleasure from South Tyrol
Sparkling pleasure from South Tyrol

The sparkling wine producers.

Arunda

Fijnste perlage

Naast de eersteklas druiven spelen ook de productiemethode en het lange rijpingsproces een doorslaggevende rol in de kwaliteit van Zuid-Tirol mousserende wijn.

De producenten van Zuid-Tirol gebruiken de klassieke methode om mousserende wijn te laten rijpen. Dit houdt een tweede, uitgebreide gisting op fles in. De flessen worden meerdere keren per week gekeerd en de gist wordt verwijderd door de hals van de fles te bevriezen. Suiker en gist worden voorzichtig omgezet in alcohol en koolzuurgas. Daarom bevatten Zuid-Tirol mousserende wijnen alleen natuurlijk koolzuurgas. Denatuurlijke rijpingstijd van wijn tot mousserende wijn varieertvan 15 maanden tot meerdere jaren (meestal 2 of 3) totdat de frisse smaken en fijne fruitzuren van de druiven zijn omgezet in soepele Zuid-Tiroler mousserende wijnparels.

Een speciale fles

Elk jaar combineren de leden van de Zuid-Tirol Sparkling Wine Association 100 liter van hun basismousserende wijn tot een cuvée om een beperkte oplage van 200 dubbele magnumflessen op de markt te brengen. De verschillende karakters van de wijnen vermengen zich harmonieus tot een spannende symfonie van smaken.

Sparkling pleasure from South Tyrol
Sparkling pleasure from South Tyrol

To optimise the fermentation process, the sparkling wine bottles are turned and shaken several times a week.

pixabay

De producenten van mousserende wijn

Tot de bekende mousserende wijnkelders die zich hebben toegelegd op mousserende wijnen behoren tot nu toe 10 producenten:

  • Arunda Sektkellerei in Meltina
  • Wijnhuis Kettmair in Kaltern
  • Wijnhuis Kurtatsch
  • Wijnmakerij Merano
  • Praeclarus - Wijnmakerij S. Paolo
  • Braunbach mousserende wijn en wijnkelders in Terlano
  • Lorenz Martini mousserende wijnkelders in Cornaiano
  • Wijnhuis Haderburg in Salorno
  • Wijnhuis Kaltern
  • Wijnhuis Val di Vizze in Montagna

Dus als je nog nooit van Zuid-Tirolse mousserende wijn hebt gehoord, hopen we dat we je nieuwsgierigheid hebben gewekt. Niets staat je in de weg om deze heerlijke bubbels te proeven met Kerstmis, Oud & Nieuw of andere speciale gelegenheden. Op de website van de vereniging vind je een gedetailleerd portret van alle producenten met contactgegevens en een link naar de respectieve online shop.

Tekst: Dorothea

Wij zijn een bonte mix van natuurminnende, avontuurlijke en creatieve redacteuren. We wonen allemaal in Zuid-Tirol en delen de liefde voor schrijven en fotograferen, de bergen en cultuur. Het is onze passie om steeds weer nieuwe verhalen te ontdekken over het land en de mensen, over identiteit en traditie, over de stille plekjes en duizend gezichten van Zuid-Tirol. Met onze teksten en foto's willen we je de schoonheid van deze contrastrijke regio laten zien en je nieuwsgierigheid prikkelen. Maar we willen vooral één ding: u inspireren om te reizen.

Vergelijkbare berichten

Service