Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
Leestijd ca.
minuten
Minuut
19. oktober 2023

Anterivo alternatief voor koffie

Nog nooit gehoord van koffieteelt in Zuid-Tirol? Geen wonder - het klimaat in Zuid-Tirol mag dan mild zijn, het is niet geschikt voor de teelt van "echte" koffie (cafeïne). Maar wat wel groeit in Anterivo in het zuiden van Zuid-Tirol (en nergens anders) is de lupinesoort met de mooie botanische naam Lupinus pilosus Murr. De zaden van deze blauwbloemige bloem worden gebruikt om Altreier koffie of (in het dialect) Voltruier koffie te maken, een lokale specialiteit en een heerlijke koffiesurrogaat.

The magical café of Altrei
The magical café of Altrei

The legume contains several round, flattened seeds.

Verein der Altreier Lupinenkaffee-Anbauer

Echte vrouwenkracht

Vroeger was "echte" bonenkoffie een luxe die niet iedereen zich kon veroorloven. Om toch van een koffieachtige drank te kunnen genieten, werd een goedkopere koffiesurrogaat gemaakt van lokale planten zoals gerst, cichorei, vijgen of zelfs lupine. Sinds het einde van de 19e eeuw worden er lupinen geteeld in Anterivo, in het hart van het natuurpark Monte Corno, en ze gedijen hier bijzonder goed. Lupinus pilosus Murr was bijna weer uit Anterivo verdwenen. Gelukkig is dit niet gebeurd en dit is vooral te danken aan twee vrouwen: de agronome Andrea Heistinger en de boerin Theresia Werth. Tijdens haar proefschrift in 1999 kwam Andrea Heistinger in contact met de oudere boerin Theresia Werth, die nog de laatste zaden van de bedreigde lupinesoort bezat. De agronoom startte een project en de Anterivo Lupinetelersvereniging werd opgericht, die nog steeds erg actief is.

The magical café of Altrei
The magical café of Altrei

The intense purple colouring of the flower shines particularly beautifully in the sun.

Verein der Altreier Lupinenkaffee-Anbauer
The magical café of Altrei
The magical café of Altrei

Flowers of the lupine plant.

Verein der Altreier Lupinenkaffee-Anbauer

Zaaien en oogsten

Lupinus pilosus Murr wordt gezaaid aan het einde van de winter, rond half maart. De planten kunnen tot 120 cm hoog worden. Ze houden van zanderige en goed doorlatende grond. Met hun blauwe bloeiwijzen en zilverachtige, vingervormige bladeren zijn ze een prachtig zicht. Lupinen behoren tot de familie van de peulvruchten. De langwerpige bruine peulen met fijne dons bevatten elk 2 tot 4 zaden.

Zodra de eerste zaden rijp zijn (vanaf eind augustus), worden ze geoogst en gedroogd. Daarna worden ze geroosterd en gemalen - net als "echte" koffie. Het gemalen poeder wordt aangelengd met heet water en het heerlijke koffiealternatief is klaar. Het bevat geen cafeïne, maar is rijk aan proteïne en belangrijke vetzuren (omega 3 en omega 6) en ruikt heerlijk naar hazelnoot.

The magical café of Altrei
The magical café of Altrei

Dessert variation with Altreier coffee.

Verein der Altreier Lupinenkaffee-Anbauer
The magical café of Altrei
The magical café of Altrei

Various products made from lupine seeds.

Verein der Altreier Lupinenkaffee-Anbauer

Aromatisch genot

De zaden van de lupine worden niet alleen gebruikt om koffievervangers te maken, maar ook in chocolade, bier en schnaps. De blauwe bloesems verfijnen thee en kaas. Koks in de regio brengen ook de aromatische smaak van de lokale lupinesoorten naar voren in verschillende gerechten. Op de pompoenboerderij in Guggal kun je bijvoorbeeld genieten van een dessertvariatie met Anterivo koffie.

Heb je de smaak te pakken en wil je weten hoe dit koffiealternatief smaakt? Je kunt de producten gemaakt met de speciale lupine kopen in het Altreier filiaal van de Famiglia Cooperativa Cavalese of bestellen via e-mail op info@altreierkaffee.it. Sinds december 2022 is de Anterivo Lupine ook een van de Presìdi Slow Food Italia!

Tekst: Steffi

Wij zijn een bonte mix van natuurminnende, avontuurlijke en creatieve redacteuren. We wonen allemaal in Zuid-Tirol en delen een liefde voor schrijven en fotograferen, voor de bergen en cultuur. Het is onze passie om steeds weer nieuwe verhalen te ontdekken over het land en de mensen, over identiteit en traditie, over de stille plekjes en duizend gezichten van Zuid-Tirol. Met onze teksten en foto's willen we je de schoonheid van deze regio vol contrasten laten zien en je nieuwsgierigheid prikkelen. Maar we willen vooral één ding: je inspireren om te reizen.

Vergelijkbare berichten

Service