Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
Leestijd ca.
minuten
Minuut
12. oktober 2023

Zuid-Tiroolse spekknoedels op de Moaregg Alm

Ze zijn er in vele soorten en nog meer kleuren: Zuid-Tiroolse knoedels. Het typische Zuid-Tiroler gerecht van eenvoudige ingrediënten is een must op almen en hutten.

Op deze maandagochtend gaan we op weg naar het Ahrntal. Het is nog steeds fris, maar we hebben geluk want de lucht is helderblauw. De gondel vertrekt stipt om 8.30 uur naar het bergstation Klausberg op 1.600 meter boven zeeniveau. Eenmaal boven halen we diep adem: De frisse berglucht zo vroeg in de ochtend geeft ons een uniek gevoel van leven.

Dan zien we het nog geen 10 minuten verderop, op een lichte stijging: de Moaregg Alm. De alm wordt gerund door een jong stel, Manuela en Armin, die ons hartelijk welkom heten bij aankomst. Het stel heeft hun droom waargemaakt om hun eigen almhut te runnen, want het was altijd al duidelijk dat ze een eigen bedrijf in de horeca wilden beginnen. In het winterseizoen 2016/17 was het zover: Moaregg boer Andreas zocht huurders voor de hut. Armin kende Andreas al. Beiden zijn geboren in San Giovanni en dus klikte alles meteen.

Terwijl Manuela voor de gasten zorgt en met iedereen meteen een gesprek aanknoopt met haar vriendelijke, zonnige manier, staat Armin achter het fornuis. Hij is altijd gefascineerd geweest door koken. Op 15-jarige leeftijd begon hij met een koksopleiding in Hotel Schwarzenstein in Lutago. Na zijn opleiding werkte hij in verschillende bekende hotels, ook in Zwitserland.

South Tyrolean speck dumplings from the Moaregg alpine hut
South Tyrolean speck dumplings from the Moaregg alpine hut

Manuela and Armin our two hosts on the Moaregg hut.

Internet Consulting

Een traditioneel gerecht uit Zuid-Tirol

Manuela leidt ons rond in de hut. Buiten kun je buiten eten op het grote terras. Vlak ernaast staan ligstoelen om op te ontspannen en er is een kleine speeltuin met alles wat een kinderhartje begeert. Binnen worden we begroet door een gezellige woonkamer met een traditionele boerenkachel - liefdevol ingericht met veel hout, het voelt meteen huiselijk aan.

Dan nemen we een kijkje in de keuken. Armin is al druk aan het koken en we kijken nieuwsgierig over zijn schouder mee. De pan sist en de kok is druk aan het hakken. Melk, eieren, zout, peper, brood, ui, spek en bieslook - alles wijst op een typisch Zuid-Tirolers gerecht: spekknoedels. Hij fruit de ui en spek kort en mengt dan de verschillende ingrediënten door elkaar. Knoedels maken klinkt misschien eenvoudig, maar het is een kunst op zich. De consistentie, de smaak en de vorm - alles moet precies goed zijn. Zoals bijna alle koks gaat Armin op gevoel te werk. "Het is belangrijk dat de knoedels goed op smaak zijn en strak worden gerold, zodat ze niet uit elkaar vallen in het water maar mooi rijzen," vertelt hij ons.

Het is een klassiek recept, waarbij de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten bepalend is voor de smaak. Daarom koopt het duo regionaal in bij lokale producenten en boeren . Het vlees is zelfs afkomstig van het vee op de boerderij van Moaregg zelf. Armin's moeder maakt de typische Ahrntal grijze kaas - met jarenlange ervaring en grote passie. Ze heeft al verschillende prijzen gewonnen voor haar grijze kaas.

South Tyrolean speck dumplings from the Moaregg alpine hut
South Tyrolean speck dumplings from the Moaregg alpine hut

The cosy stube inside the Moaregg alpine hut.

Internet Consulting

Passie bij het vuur

Een blik op de menukaart van Moaregg Alm leert dat er voornamelijk traditionele Zuid-Tiroler specialiteiten worden geserveerd: van typische Kaiserschmarren pannenkoeken tot zelfgemaakte pasta met cantharellen en ossenragout. Zijn eigen creaties met verse bergbloemen en -kruiden, zoals de met kruiden geperste knoedels , zorgen voor een gevarieerde culinaire diversiteit - afhankelijk van wat er op dat moment bloeit en bloeit. Zelf omschrijft hij zijn keuken als een mix van de landelijke keuken van Zuid-Tirol en mediterrane smaken. Braies grote passie, reizen, is voortdurend bezig met het uitproberen van nieuwe recepten en experimenteren, en daarom waagt hij zich ook aan buitenlandse gerechten. "Als het om koken gaat, leer je altijd iets nieuws," zegt Armin. De Moaregg Alm organiseert ook culinaire thema-avonden. "Iets anders" is vooral populair bij de lokale bevolking!

Zijn favoriete bezigheid is echter het bedienen van zijn barbecues en rookovens. Buiten koken op open vuur bij het grillen en de rokerige smaken bij het roken staan garant voor een echte smaakbelevenis. Hij tovert niet alleen sappige steaks, spareribs en heerlijke hamburgers tevoorschijn, maar ook fruitig-zoete lekkernijen zoals gegrilde perziken.

South Tyrolean speck dumplings from the Moaregg alpine hut
South Tyrolean speck dumplings from the Moaregg alpine hut

Herb press dumplings with nettle, wild Henry, a kind of wild spinach and dandelion.

Internet Consulting

De lekkerste knoedelgerechten

Het restaurant loopt langzaam vol en we nemen plaats aan een tafel op het terras en genieten van het prachtige uitzicht over het dal naar de Zillertaler Alpen. Manuela brengt ons verschillende gerechten om te proberen: een knoedelsoep met 3 verschillende knoedels, spekknoedels met goulash van Andrea's biologische vee en geperste knoedels met kruiden. Het water loopt ons in de mond. Gewoonweg heerlijk! Knoedels worden meestal geserveerd in soep of met salade, maar mensen eten ze ook graag met goulash of met zuurkool en gerookt vlees. Als dessert krijgen we een heerlijke zelfgemaakte apfelstrudel. Voordat we vertrekken, bedanken we onze gastheren en krijgen we"een Stamperl Schnaps". Dit is hier gebruikelijk en is een teken van goed gezelschap. Verkwikt maken we nog een wandeling voordat we met de gondel terug naar het dal gaan.

South Tyrolean speck dumplings from the Moaregg alpine hut
South Tyrolean speck dumplings from the Moaregg alpine hut

The Moaregg hut on the Klausberg.

Internet Consulting

Hoe het ronde wonder wordt bereid

Als je je kookkunsten wilt testen, heeft Armin ons zijn recept voor spekknoedels gegeven. We hopen dat je ervan zult genieten!

Ingrediënten

  • 50 g Zuid-Tirol spek (bij voorkeur met een beetje vet of pancetta)
  • 100 g brood of knödelbrood, in blokjes gesneden
  • 25 g ui, fijngesneden
  • 1-2 eieren
  • ongeveer 100 ml melk
  • 1 eetlepel boter
  • zout
  • peper
  • ½ eetlepel bieslook of peterselie, fijngehakt

Bereiding

Snijd het spek in kleine blokjes en bak samen met de gesnipperde ui en een beetje boter goudbruin. Giet de melk over de broodblokjes. Voeg de eieren, fijngesneden bieslook (of peterselie), zout en peper toe en meng goed. Kneed goed met je handen en werk alles tot een gladde massa. Laat het deeg 15 minuten rusten. Vorm dan knoedels met natte handen, leg ze in kokend gezouten water en laat 10-15 minuten sudderen.

Bacon dumplings from South Tyrol
Bacon dumplings from South Tyrol

At the Moaregg Alm on the Klausberg, the chef shows us how typical South Tyrolean bacon dumplings are prepared.

Internet Consulting

Tekst: Dorothea
Foto's en video: Adam

Wij zijn een bonte mix van natuurminnende, avontuurlijke en creatieve redacteuren. We wonen allemaal in Zuid-Tirol en delen de liefde voor schrijven en fotograferen, de bergen en cultuur. Het is onze passie om steeds weer nieuwe verhalen te ontdekken over het land en de mensen, over identiteit en traditie, over de stille plekjes en duizend gezichten van Zuid-Tirol. Met onze teksten en foto's willen we je de schoonheid van deze contrastrijke regio laten zien en je nieuwsgierigheid prikkelen. Maar we willen vooral één ding: u inspireren om te reizen.

Vergelijkbare berichten

Service