Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
Leestijd ca.
minuten
Minuut
02. mei 2024

3 hutten tussen innovatie en traditie

Vandaag presenteren we 3 hutten in de bergen van Zuid-Tirol die niet voldoen aan het vertrouwde beeld van een berghut. Voor ons zijn deze nieuwe gebouwen geslaagde voorbeelden van gedurfde bergarchitectuur die ook de nadruk legt op duurzaamheid.

Van buiten maken de berghutten indruk met hun heldere, moderne designtaal en harmonieuze kleurstelling. Binnen bieden ze een gezellige sfeer met veel lichtgekleurd hout en meer comfort dan de vorige hutten met dezelfde naam.

Om bij een van deze hutten te komen, moet je een beetje moeite doen. Er zijn verschillende routes voor elke hut, maar je kunt ervan uitgaan dat de beklimming tussen de 3 en 5 uur duurt. Maar als je eenmaal bij de hut bent, word je beloond voor je inspanningen met een uitstekende Zuid-Tiroler keuken, gezellige kamers en een fantastisch uitzicht op het hooggebergte.

Als je in de hut wilt overnachten, vergeet dan je slaapzak en handdoekniet! Er zijn gedeelde badkamers met toiletten en wastafels, en met een douchetoken kun je zelfs genieten van een snelle warme douche. Kom je in de verleiding om na je rust in de hut naar de top te klimmen? Dan heb je naast een goede tred, hoogtevrees en een goede conditie misschien ook een gletsjeruitrusting nodig.

Stettiner Hütte
Stettiner Hütte

Stettiner Hütte, the refuge blends harmoniously into the landscape.

Stettiner Hütte

Stettiner Hütte

De Stettiner Hütte ligt op 2.875 meter hoogte in het natuurpark Gruppo di Tessa, net onder de Eisjöchl tussen het Pfossen- en Passeiertal. Het ligt in de Ötztaler Alpen, direct aan de Meraner Höhenweg en niet ver van de grens met Oostenrijk. De eerste hut werd hier eind 19e eeuw gebouwd.

In de loop der tijd is de hut uitgebreid, verbouwd en - na omvangrijke verwoestingen door lawines - meerdere keren opnieuw opgebouwd. De hut in haar huidige vorm is een compleet nieuwe constructie: ze werd ontworpen door Andrea Fregoni en Roberto Pauro van het architectenbureau Area Architetti Associati en geopend in juli 2022.

Stettiner Hut
Stettiner Hut

View of the Stettiner Hut and the beautiful views surrounding it.

Stettiner Hütte

De Stettiner Hütte heeft nu 5 verdiepingen en biedt plaats aan maximaal 70 personen. De 10 kamers zijn verdeeld over 2 verdiepingen en bieden plaats aan 4 tot 12 personen. Op de begane grond is er een prachtige eetzaal met 92 zitplaatsen, die een prachtig uitzicht biedt dankzij de grote panoramische ramen. De speciale vorm van het gebouw zorgt voor veiligheid in het geval van een lawine.

Je bereikt de hut vanuit Planof Pfossental via goed gemarkeerde wandelpaden in ongeveer 4 uur. Ervaren bergbeklimmers kunnen vanaf de hut verder via het Hans-Grützmacher-pad naar de Hohe Wilde (3.480 m ) of via het Willy-Ahrens-pad naar de Hohe Weiße (3.279 m). De Stettiner Hütte wordt al meer dan 35 jaar gerund door de familie Schwarz. In 2024 is de hut geopend van 1 juli tot september.

Schwarzensteinhütte
Schwarzensteinhütte

The light wood bar and dining room of the Schwarzensteinhütte.

Margit Ainhauser
Schwarzensteinhütte
Schwarzensteinhütte

Schwarzensteinhütte almost seems to touch the clouds and towers over the entire Aurina Valley.

IDM Südtirol-Alto Adige/Harald Wisthaler
Schwarzensteinhütte
Schwarzensteinhütte

A view with a very special light at the Schwarzensteinhütte

Alfred Stolzlechner
On the top of Mt. Schwarzenstein
On the top of Mt. Schwarzenstein

Across Rotbachtal Valley and via Schwarzenstein hut path, you can get to the peak of Mt. Schwarzenstein (3.369 m).

Tourismusverein Ahrntal

Schwarzensteinhütte

De Schwarzensteinhütteop 3.026 m is de hoogste hut in de Zillertaler Alpen en een populair startpunt voor bergbeklimmers op toptochten naar bekende bergen als de Schwarzenstein (3.369 m ) of de Großer Löffler (3.378 m). De Westliche Floitenspitz (3.195 m) en de Große Mörchner (3.285 m) zijn niet zo bekend, maar zijn ook de moeite waard. Het nieuwe gebouw van architectenbureau Stifter + Bachmann werd in 2018 geopend.

Margit Ainhauser runt de Schwarzensteinhütte, die vier 2-persoonskamers, een 4-persoonskamer, drie 6-persoonskamers en twee 10-persoonskamers heeft en in totaal 50 gasten kan herbergen. Je bereikt de hut vanuit San Giovanni im Ahrntal in 4,5 uur via het Rothbachtal of in 5,5 uur via het Trippbachtal. Dit jaar is de Schwarzensteinhütte geopend van 22 juni tot 21 september.

Schwarzensteinhütte
Schwarzensteinhütte

A wonderful starry sky over the Schwarzensteinhütte

Stefan Thaler
Edelrauthütte
Edelrauthütte

Edelrauthütte in the Zillertal Alps in the Ahrntal Valley.

Valle Aurina

Edelrauthütte

De Edelrauthütte ligt ook in de Zillertaler Alpen, in de gemeente Selva dei Molini. Het ligt op 2.545 meter boven zeeniveau, net boven de Eisbruggsee, en is een belangrijke uitvalsbasis op de populaire Fundres Höhenweg. De nieuwe hut, ontworpen door MoDus Architects, werd in 2016 geopend. De Edelrauthütte biedt plaats aan 70 personen, waarvan er 12 in de slaapzaal slapen en de rest in 4-, 6- en 8-persoonskamers.

Ook op culinair gebied heeft de Edelrauthütte veel te bieden: De traditionele gerechten met lokale producten smaken heerlijk en geven je nieuwe energie. Als je geen geschikt plekje kunt vinden op het terras of in de hut, zorgt het keukenteam op verzoek voor een picknickbox: Zo kun je genieten van een heerlijke hutmaaltijd in het gezellige comfort van de alpenweide. De Edelrauthütte wordt beheerd door Michael (Much) Weissteiner en is geopend van 7 juni tot 13 oktober 2024.

De kortste route is vanaf het Neves stuwmeer/Lappach: Je doet er ongeveer 2,5 uur over. De wandeling naar de Edelrauthütte vanaf Fundres duurt ongeveer 3 uur. Een andere alternatieve route leidt van Zösen/Lappach via de Napfspitze (2.888) naar de hut en is op sommige plaatsen in het laatste deel wat onbeschut. Naast de Hochfeiler (3.510 m) als hoogste berg in de Zillertaler Alpen zijn Hoher Weißzint (3.371 m) en Großer Möseler (3.479 m) populaire toptochtbestemmingen die bergbeklimmers vanaf de Edelrauthütte kunnen starten.

Tekst: Silvia

Wij zijn een bonte mix van natuurminnende, avontuurlijke en creatieve redacteuren. We wonen allemaal in Zuid-Tirol en delen de liefde voor schrijven en fotograferen, de bergen en cultuur. Het is onze passie om steeds weer nieuwe verhalen te ontdekken over het land en de mensen, over identiteit en traditie, over de stille plekjes en duizend gezichten van Zuid-Tirol. Met onze teksten en foto's willen we je de schoonheid van deze contrastrijke regio laten zien en je nieuwsgierigheid prikkelen. Maar we willen vooral één ding: u inspireren om te reizen.

Vergelijkbare berichten

Service