Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
Leestijd ca.
minuten
Minuut
04. september 2023

Boottocht op bergmeer met Dolomietenpanorama

Het Lago di Braies is een van de bekendste natuurlijke hoogtepunten van Zuid-Tirol. Het water van het bergmeer, glinsterend in groene en blauwe tinten, en de machtige 2.810 m hoge Seekofel vormen samen een uniek plaatje. Op een koele, heldere junimorgen hebben we een afspraak met een jonge vrouw die het meer en zijn verschillende stemmingen bijzonder goed kent: Maria Mayrgündter.

Aan het begin van de Braies vallei, op een hoogte van 1.494 m, ligt het Lago di Braies rustig. De lucht, het bos en de Dolomietentoppen worden weerspiegeld op het gladde wateroppervlak. Dit is niet de eerste keer dat we bij het meer zijn, maar we stoppen even en genieten van dit moment van stille schoonheid. Dan lopen we een paar stappen verder naar het boothuis en de steiger. Daar verwelkomt Maria ons: ze werkt al voor het 7e seizoen voor de bootverhuur aan het Lago di Braies. De naam van de verhuurshop"La Palafitta" betekent "Het Palen Gebouw" en verwijst naar de bouw van het boothuis. In het hoogseizoen van half juni tot eind september zijn er langere openingstijden en zijn er 13 medewerkers in dienst. In het voor- en naseizoen zijn het er vijf. De bootverhuur is open tot 29 oktober.

The boathouse at the lake Prags
The boathouse at the lake Prags

The boathouse at the lake Pragser is a pile dwelling.

Internet Consulting

10 kleine roeiboten


Vroeger kon je de zuidelijke oever van het Lago di Braies alleen per boot bereiken en daarom hebben roeiboten hier een lange traditie. Inmiddels is er een ongeveer 4 km lang rondlopend pad om het meer: je kunt dus ook wandelen in plaats van roeien. Een boottocht op het Lago di Braies is echter een onvergetelijke ervaring met adembenemende panorama's. De houten roeiboten worden gemaakt door een familiebedrijf aan het Iseomeer en bieden plaats aan maximaal 5 volwassenen. Maria vertelt ons dat de boten na de winterslaap een verzorgings- en schoonheidsbehandeling krijgen voordat het seizoen begint: Ze worden geschuurd en opnieuw geverfd. Dit jaar is het aantal boten teruggebracht tot 10 om de natuur meer rust te geven. Maria vindt dit goed voor de duurzaamheid en de feedback van de klanten is ook erg positief. Soms is minder gewoon meer. Dit motto geldt ook voor het verkeer, en daarom zijn er van 10 juli tot 10 september beperkingen voor de toegang van privéauto's door de Braiesvallei naar het meer.

In the middle of the Lake Prags
In the middle of the Lake Prags

Rowing across the Pragser Wildsee lake by boat is an unforgettable experience.

Internet Consulting

Dagelijks werk in een speciale sfeer


Tijdens het seizoen is Maria afwisselend bij de kassa en op de boten aan het werk. Ze instrueert de klanten en geeft ze tips over hoe ze zich aan boord moeten gedragen. Naast de Private Boat Experience biedt het verhuurbedrijf ook een Shared Boat Experience: meerdere klanten die elkaar niet kennen delen een boot. Dit werkt heel goed. Maria helpt met eventuele communicatieproblemen in de eerste taal, maar er is altijd snel overeenstemming over wie het roer overneemt en hoe lang. Interessant voor ons is dat de vrouwen in de meeste gevallen de mannen voor laten gaan. Maria moet oppassen als er te veel mensen tegelijk in de boot willen stappen, want dan kan de boot slagzij maken en omslaan. Bij veel wind en sterke stroming moet het bootverhuurteam soms een boot terug naar de kant brengen omdat de passagiers het niet meer alleen redden om terug te roeien.

The boathouse seen from above
The boathouse seen from above

Sometimes the lake water glows in different shades of green.

Internet Consulting
The bright blue tones of the lake.
The bright blue tones of the lake.

And then the lake shows itself in shades of blue again.

Internet Consulting

Huwelijksaanzoeken & fotoshoots


Door film, televisie en sociale media is het Lago di Braies wereldberoemd geworden en een veelgevraagd fotomotief. Bruidsparen uit verre landen reizen soms zelfs maanden na hun bruiloft nog naar de Braiesvallei om foto's te maken aan en op het meer - natuurlijk perfect gestyled in hun trouwjurk en trouwpak. De romantische omgeving is ook populair bij koppels die nog niet getrouwd zijn: Maria heeft daarom al verschillende huwelijksaanzoeken live meegemaakt - van pompeus tot eenvoudig.

Behind the footbridge the wonderful mountain view
Behind the footbridge the wonderful mountain view

Early in the morning, the Lake Prags is still in the shade.

Internet Consulting
The jetty
The jetty

A little later, the sun has reached the jetty.

Internet Consulting

Overigens is er ook de mogelijkheid om het boothuis en 2 boten 's ochtends vroeg te huren als opnamelocatie. En La Palafitta biedt ook een Boat & Bike Experience aan in samenwerking met het Papin fietsverhuurbedrijf op het treinstation van Welsberg: je kunt een excursie met een gehuurde e-bike op een zeer ontspannen manier combineren met een boottocht - milieuvriendelijk en stressvrij. Maria's werk is niet altijd stressvrij, maar ze geniet ervan en kan zich geen mooiere plek voorstellen om te werken dan het Lago di Braies.

Boat Ride on Lake Prags
Boat Ride on Lake Prags

Discover the picturesque boathouse at Lake Prags.

Tekst: Lisa
Foto's & Video: Adam

Wij zijn een bonte mix van natuurminnende, avontuurlijke en creatieve redacteuren. We wonen allemaal in Zuid-Tirol en delen de liefde voor schrijven en fotografie, bergen en cultuur. Het is onze passie om steeds weer nieuwe verhalen te ontdekken over het land en de mensen, over identiteit en traditie, over de stille plekjes en duizend gezichten van Zuid-Tirol. Met onze teksten en foto's willen we je de schoonheid van deze regio vol contrasten laten zien en je nieuwsgierigheid prikkelen. Maar we willen vooral één ding: je inspireren om te reizen.

Vergelijkbare berichten

Service