Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
Leestijd ca.
minuten
Minuut
16. oktober 2023

Bezige bijen en mensen in Laion

De afgelopen jaren zijn we ons meer bewust geworden van het belang van de bij voor de natuur en voor onze voedselvoorziening. In mei waren we te gast bij een echtpaar in Laion die ons interessante inzichten gaven in de wereld van de bijen en ons honing lieten proeven uit hun bijenstal.

Busy bees and people in Lajen
Busy bees and people in Lajen

Showcase on the balcony of Petra's Honey Hut

Internet Consulting

De zon scheen, de vogels tsjilpten en de bijen zoemden. Een perfecte dag om kennis te maken met Petra Lorenzetto en Werner Rungaldier, de mensen achter de bijenkorven van Petra's Honey Hut. Boven het Eisacktal, direct aan de wandelroute van Albions (gemeente Laion) naar Gufidaun (gemeente Klausen), ligt Petra's Honey Hut tussen bos en weiland.

Petra en Werner hebben momenteel ongeveer 100 bijenkorven. De meeste daarvan "zwerven" - dat wil zeggen dat ze naar plekken worden gebracht waar op dat moment veel bloesem is. In juni bijvoorbeeld, wanneer de alpenrozen in bloei staan, gaan ze naar een hoogte van ongeveer 2.000 meter. Helaas heeft het echtpaar de afgelopen 3 jaar geen alpenrozenhoning geoogst vanwege het ongunstige weer. Bijen vliegen niet uit onder de 10 graden Celsius en ze houden niet van wind of langdurige regen. Verrassend voor ons: niet alleen bepaalde weersomstandigheden kunnen bijen agressief maken, maar ook mobiele telefoons.

Busy bees and people in Lajen
Busy bees and people in Lajen

Bees at the entrance to the hive

Internet Consulting

Imker met hart en ziel

Werners interesse in bijenteelt werd aangewakkerd door zijn grootvader, een gepassioneerde imker. Petra en Werner leerden elkaar kennen tijdens hun studies aan de Universiteit voor Natuurlijke Hulpbronnen en Toegepaste Levenswetenschappen in Wenen , waar bijenteelt een onderwerp was in Petra's diploma-examen.

Na het bouwen van een huis en het stichten van een gezin was de tijd rijp voor hun eigen imkerij. Ze begonnen 15 jaar geleden met 3 bijenkorven. Ondertussen heeft de hele familie bijgedragen: Werner als geschoolde imker, Petra naast haar parttime baan als lerares en ook de 4 zonen.

Als je de verschillende soorten lindebloesemhoning, kastanjehoning en andere bijenproducten wilt proeven, kun je het beste bellen met Petra's Honey Hut in Laion en een afspraak maken.

De gezamenlijke lievelingshoning van Petra en Werner is trouwens boshoning. Deze wordt niet gemaakt van de verzamelde bloemennectar, maar van honingdauw: dit wordt afgescheiden door insecten die zich voeden met het sap van de bomen.

Busy bees and people in Lajen
Busy bees and people in Lajen

Beehives at Petra's Honey Hut

Internet Consulting
Busy bees and people in Lajen
Busy bees and people in Lajen

Products from Petra's Honey Hut

Internet Consulting
Busy bees and people in Lajen
Busy bees and people in Lajen

Inhalation device for hive air therapy

Internet Consulting

De helende kracht van de natuur

Een nieuw product in het assortiment is beeiMMUN: het bestaat uit een honingmengsel, propolisextract en echinecea tinctuur. Van zowel Echinecea purpurea (rode zonnehoed) als propolis (bijenhars) wordt gezegd dat ze een versterkend effect hebben op het immuunsysteem. Van mei tot juli kun je Petra's Honey Hut ook bellen om een afspraak te maken voor luchttherapie in de bijenkast.

Een afspraak duurt 30 minuten en de lucht uit 3 verschillende bijenkorven wordt geïnhaleerd via een inhalator. Als de lucht een half uur lang uit één bijenkast zou worden gehaald, zou dat te belastend zijn voor de bijenkolonie. Het is aan te raden om meerdere therapie-afspraken te maken, vooral als je aan een ademhalingsziekte lijdt.

Busy bees and people in Lajen
Busy bees and people in Lajen

The first blossom honey of this year

Internet Consulting

Drukke vroege zomer

Bij Petra's Honey Hut is de eerste honing van het jaar al gewonnen en die mogen we proeven. De bloesemhoning glanst goudkleurig en smaakt mild.

Hij blijft niet zo vloeibaar als boshoning, maar behoudt zijn smeerbaarheid als hij enkele dagen dagelijks door de bloesemcrèmehoning wordt geroerd voordat hij wordt gebotteld.

Naast het spinnen heeft de imker aan het begin van de zomer ook tot taak om zwermen te voorkomen en om de bijenkolonies gericht voort te planten en te verjongen door koninginnen te kweken en een jonge kolonie te ontwikkelen.

Zwermen is een natuurlijke manier voor bijen om zich voort te planten: de oude bijenkoningin verlaat de bijenkorf met een deel van haar kolonie kort voordat de nieuwe bijenkoningin uit het ei komt en op zoek gaat naar een nieuw thuis. Om verschillende redenen proberen de meeste imkers zwermen te voorkomen en houden daarom hun kolonies in mei en juni goed in de gaten om op tijd in te kunnen grijpen.

Busy bees and people in Lajen
Busy bees and people in Lajen

Bees and honeycombs in close-up

Internet Consulting

Geen bij, geen appel

Imkers in Zuid-Tirol en in heel Europa werken niet met zomaar een bij, maar met de Europese of westerse honingbij (Apis mellifera). Wilde bijen spelen echter ook een belangrijke rol bij de bestuiving van veel planten, zoals fruitbomen.

Je kunt ze helpen door nestplaatsen in je tuin te creëren: bijvoorbeeld met rot hout, droge frambozenstokken of bijenhotels. Het vermijden van pesticiden in je tuin is niet alleen goed voor wilde bijen en honingbijen. En een verscheidenheid aan inheemse bloemen, struiken en bomen met verschillende bloeitijden verblijden je met bloesem van de lente tot de herfst en maken het voor bijen ook gemakkelijker om voedsel te vinden.

Busy bees and people in Lajen
Busy bees and people in Lajen

Bee collecting nectar on clover

Internet Consulting

Tekst: Lisa
Foto's: Adam

Wij zijn een bonte mix van natuurminnende, avontuurlijke en creatieve redacteuren. We wonen allemaal in Zuid-Tirol en delen een liefde voor schrijven en fotografie, bergen en cultuur. Het is onze passie om steeds weer nieuwe verhalen te ontdekken over het land en de mensen, over identiteit en traditie, over de stille plekjes en duizend gezichten van Zuid-Tirol. Met onze teksten en foto's willen we je de schoonheid van deze regio vol contrasten laten zien en je nieuwsgierigheid prikkelen. Maar we willen vooral één ding: je inspireren om te reizen.

Vergelijkbare berichten

Service