Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
Leestijd ca.
minuten
Minuut
24. januari 2024

Visspecialiteiten uit het Passeier- en Pustertal

Aswoensdag is op 14 februari: carnaval is voorbij en voor katholieken begint de vastentijd tot Pasen. Lang niet iedereen eet 40 dagen lang geen vlees, maar op Aswoensdag staat er voor velen vis op het menu. Heb jij ook traditioneel vis op tafel staan na Vastenavond en ben je op zoek naar alternatieven voor de typische haringsalade? Wij hebben 2 tips voor fijne visspecialiteiten uit Zuid-Tirol voor je.

Fish from South Tyrol
Fish from South Tyrol

Stefan Schiefer, who currently runs the family fish business.

Schiefer

Een familiebedrijf met traditie

De oorsprong van de viskwekerij Schiefer in San Leonardo in Passiria gaat zo'n 120 jaar terug: in het begin werd er vooral gemarmerde forel en beekforel gekweekt. Vanaf de jaren 1970 kwamen er nieuwe vissoorten bij zoals regenboogforel, beekforel en ridderforel en in de loop der decennia is de kwekerij meerdere keren geherstructureerd en uitgebreid. Stefan Schiefer leidt momenteel het familiebedrijf en vertrouwt, net als zijn voorouders, bij het kweken van vis op het water uit de bron en de bergbeek en op hoogwaardig voer. Dit wordt aangevuld met kennis die van generatie op generatie wordt doorgegeven en respect voor de natuur. Stefan Schiefer is bijvoorbeeld ook betrokken bij een soortbeschermingsprogramma voor het behoud van de sterk bedreigde gemarmerde forel.

Fish from South Tyrol
Fish from South Tyrol

Schiefer's marinated salmon trout offers a very special taste experience!

Schiefer

Gemarineerde zalmforel

Naast levende vis verkoopt Fischzucht Schiefer een verscheidenheid aan visspecialiteiten: van verse hele regenboogforel tot koudgerookte Passeier char in plakjes en warmgerookte zalmforelfilets. Naast de zelf gekweekte en verwerkte vis verkoopt de boerderijwinkel in San Leonardo in Passiria ook vis van internationale partners. De gemarineerde zalmforel biedt een bijzondere smaakbeleving: Wij probeerden deze vishapjes in een potje en waren verrukt.

Jonge ondernemer met passie

In 2020 richtte Benedikt Röser Salmone Dolomiti op, de hoogstgelegen zalmrokerij van Europa, in het Mittersteiner Hof in Niederdorf. Op een hoogte van 1.200 meter wordt hoogwaardige Schotse zalm verwerkt tot heerlijke specialiteiten. Jonge zalm van 2 tot 3 kg met een laag vetgehalte van de familieboerderij Wester Ross wordt op ijs - maar niet bevroren - van Schotland naar Zuid-Tirol gebracht. Op de MittersteinerHof in Hochpustertal worden ze gezouten en na een rustperiode in de koelkamer gerookt op bergappel- en jeneverbeshout.

Fish from South Tyrol
Fish from South Tyrol

Benedikt Röser, the founder of Salmone Dolomiti in Niederdorf.

Benedikt Röser
Fish from South Tyrol
Fish from South Tyrol

An 'Alpine Region' tasting board with various types of salmon offered by Salmone Dolomiti.

Benedikt Röser
Fish from South Tyrol
Fish from South Tyrol

Smoked salmon is excellent for tasty aperitifs.

Benedikt Röser

Proefpakket Alpengebied

Als klap op de vuurpijl wordt de milde rooksmaak verfijnd met aromatische Alpenkruiden of kleurrijke peper. Loopt het water je in de mond? Je kunt gerookte zalm en tartaar van gerookte zalm in een potje, char kaviaar en koudgerookte zalmforel bestellen in de Salmone Dolomiti online shop: Je bestelling wordt binnen 3 dagen geleverd in Duitsland, Oostenrijk en Italië in een milieuvriendelijke koelverpakking . Als je het hele assortiment visspecialiteiten wilt proberen, raden we je het proefpakket Alpengebied aan. Je kunt op bepaalde tijden ook rechtstreeks bij de kwekerij kopen of op telefonische afspraak, en verse zalm is soms zelfs vooraf te bestellen.

Overigens behoren zowel forel als Atlantische zalm tot het geslacht Salmo en dus tot de zalmfamilie. En zalmforel is geen soort, maar een handelsnaam voor forel (meestal regenboogforel) met roodachtig vlees.

Tekst: Lisa

Wij zijn een bonte mix van natuurminnende, avontuurlijke en creatieve redacteuren. We wonen allemaal in Zuid-Tirol en delen de liefde voor schrijven en fotograferen, de bergen en cultuur. Het is onze passie om steeds weer nieuwe verhalen te ontdekken over het land en de mensen, over identiteit en traditie, over de stille plekjes en duizend gezichten van Zuid-Tirol. Met onze teksten en foto's willen we je de schoonheid van deze contrastrijke regio laten zien en je nieuwsgierigheid prikkelen. Maar we willen vooral één ding: u inspireren om te reizen.

Vergelijkbare berichten

Service