Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
Leestijd ca.
minuten
Minuut
13. oktober 2023

Het bunkerlandschap van Zuid-Tirol

Weelderige, felgroene weiden, dichte bossen en adembenemende bergtoppen. Een idyllisch natuurlandschap dat je alleen herkent uit prentenboeken. Wie had kunnen denken dat het landschap van Zuid-Tirol goed gecamoufleerde gebouwen verbergt met koude kamers en geheime ingangen die alleen het geoefende oog kan zien.

South Tyrol's bunker landscape
South Tyrol's bunker landscape

Architect and researcher Heimo Prünster

Peter Mayr

Vandaag neemt de Zuid-Tiroolse architect en oprichter van het Instituut voor Toegepaste Bunkerologie Heimo Prünster ons mee op een spannende reis door het verdedigingssysteem van Noord-Italië: de"Vallo Alpino del Littorio". De kolossale bunkers van de "Vallo Alpino" strekken zich uit langs de Alpengrens en zijn hem al bekend sinds zijn jeugd. Krap, koud en zonder ramen, gebouwen die je meteen doen vluchten. Toch waren het voor hem en bijna alle jonge Zuid-Tirolers in de jaren 90 plaatsen van vrijheid, waar je kon ontsnappen aan de controle van volwassenen, moed kon testen of kon feesten - eigenlijk een contradictio in terminis. Na de oorlog wist lange tijd niemand iets over het bunkerlandschap van Zuid-Tirol en de omvang ervan. Het gebrek aan belangstelling voor deze gebouwen hing nauw samen met de traumatische gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Volgens Heimo een gevoelig onderwerp dat vooral de oudere generatie herinnert aan de oorlogsperiode, de dictatuur van Mussolini en het fascisme.

South Tyrol's bunker landscape
South Tyrol's bunker landscape

Many bunkers look like concrete blocks rammed out of the ground.

Heimo Prünster

Overblijfselen van een ondergrondse wereld

Het was als onderdeel van zijn proefschrift dat hij voor het eerst de Vallo Alpino onder de loep nam. Hij had nauwelijks documentatie of dossiers over het onderwerp gevonden. Maar juist daarom was hij destijds zo gefascineerd door het bunkerlandschap van Zuid-Tirol: Hij wilde het onontgonnene tot op de bodem uitzoeken. "Tegenwoordig komt het bijna nooit voor dat er in Zuid-Tirol een 100 jaar oud gebouw staat waar niemand meer iets over weet," zegt Heimo. De eerste aanwijzingen werden gegeven door Alessandro Bernasconi en Gianni Muran, twee Italianen met een buitengewone passie voor bunkers die echt pionierswerk hebben verricht. De plannen en dossiers over de bouw van de bunkers waren over de hele wereld verspreid en werden lange tijd geheim gehouden. Pas in de jaren 1990 werden ze openbaar gemaakt. "De gevonden documenten stammen voornamelijk uit de naoorlogse periode. Vaak onvolledig en alleen tweederangsmateriaal, zogenaamd"materiale scartato". Er is heel weinig materiaal uit de oorspronkelijke bouwperiode."

De Vallo Alpino - een totale mislukking

De bouw van de eerste verdedigingswerken begon in de vroege jaren 1930 aan de grenzen met Frankrijk en Joegoslavië. Het leek in die jaren niet nodig om de grenzen met Oostenrijk en Zwitserland te beveiligen. Dit veranderde echter in 1938 na de annexatie van Oostenrijk aan het Duitse Rijk. Hoewel Hitler en Mussolini hun vriendschap bezegelden in het Staalpact van 1939, was Mussolini's wantrouwen tegen Hitler gewekt. In het geheim liet hij een kolossaal verdedigingssysteem bouwen langs de Alpengrens: De "Vallo Alpino del Littorio", in de volksmond bekend als de "linea non mi fido". Binnen een paar maanden, van eind 1939 tot de herfst van 1940, werd de muur in een razend tempo opgetrokken.

Voor de bouw werden ongeveer 3.000 stukken land van de Zuid-Tirolers onteigend. Het was de tijd van de optie en velen besloten te emigreren. De Zuid-Tiroolse bevolking voelde zich oneerlijk behandeld, verraden en in de steek gelaten. En hoewel er geen dwangarbeiders betrokken waren bij de bouw en er alleen Italiaanse bouwbedrijven de opdracht kregen, waren de bunkers vreemde eenden in de bijt voor de lokale bevolking.

South Tyrol's bunker landscape
South Tyrol's bunker landscape

Unfinished bunker.

Heimo Prünster
South Tyrol's bunker landscape
South Tyrol's bunker landscape

Observation tower.

Heimo Prünster

Er waren meer dan 1.000 bunkers gepland, 306 werden voltooid door vele duizenden regulier betaalde arbeiders en nog eens 135 bleven onvoltooide bouwplaatsen. Een project van onvoorstelbare afmetingen en enorme schaal. Heimo vergelijkt het grote Vallo Alpino project met de bouw van de Brenner snelweg. "Binnen een jaar werd meer dan 1,68 miljoen kubieke meter beton gebruikt voor het Zuid-Tirolse deel van de Alpenmuur. Dezelfde hoeveelheid beton als voor de bouw van de Brenner-snelweg naar Salorno." Een enorme massa, vergelijkbaar met een kubus, met een grondvlak van 100 × 100 meter en een hoogte van 150 meter. De bouw van deze faciliteit was een extreme uitdaging en uiteindelijk een pure verspilling van middelen. De Vallo Alpino was al verouderd tijdens de bouw en was niet ontworpen om zwaar gepantserde voertuigen te bestrijden.

De Alpenmuur was echter niet langer een geheim. Duitse spionagefoto's documenteerden de absurde plannen van Italië. Veel van de foto's werden haastig en met het risico ontdekt te worden genomen en zijn daarom vaak onscherp of moeilijk te zien.

South Tyrol's bunker landscape
South Tyrol's bunker landscape

Bunker in Höhlenstein valley.

Heimo Prünster
South Tyrol's bunker landscape
South Tyrol's bunker landscape

Bunker camouflaged as a farm.

Peter Mayr

Onzichtbare betonnen reuzen

Tegenwoordig is het onderwerp bunkers niet langer taboe in Zuid-Tirol. De afgelopen jaren heeft Heimo veel werk verricht op het gebied van educatie en public relations. Van 2019 tot 2022 leidde hij in opdracht van het Provinciaal Museum Zuid-Tirol Vesting Fortezza het eerste onderzoeksproject over de Alpenmuur. Dit wordt in de herfst van 2023 gepresenteerd. Heimo's ogen lichten op. Hij is erg opgewonden omdat er eindelijk iets gebeurt. "Bezoekers krijgen een nauwkeurige online kaart te zien met daarop de verschillende locaties van de bunkers en informatie over geplande en voltooide bunkers. Deze kaart zal een verdere doorbraak betekenen voor deze laatste forten van de moderne tijd." De bunkers van Zuid-Tirol zijn perfect geïntegreerd in het landschap. Elke bunker is uniek en heeft zijn eigen kenmerken. Ze zijn verschillend vermomd, afhankelijk van de locatie en de plaatselijke omstandigheden: vaak als imitatierotsen of terpen aarde, sommige zelfs als gedetailleerde replica's van een plaatselijke boerderij, met hartjes op luiken. De omgeving werd een "vechtmachine", omdat de vijand verrast moest worden tijdens de aanval.

Zowel op de bodem van de vallei als op de bergkammen werdenbunkerversperringen gebouwd. De aanvaller moest meestal door minstens 3 versterkte barrières breken. Deze zogenaamde barrières bevonden zich op strategische punten zoals valleivorken, knelpunten of uitsteeksels in het terrein. Meestal liepen ze van de ene kant van de vallei naar de andere en bestonden ze uit een functionele eenheid: meerdere bunkers, antitankobstakels en mijnenvelden. De artilleriebunkers bevonden zich aan de zijkanten van de barrières, terwijl de normale gevechtsbunkers en/of antitankkanonnen zich op de valleibodem bevonden. Vanuit de commandobunker, vaak uitgerust met uitkijktorens , was het mogelijk om het gebied te bespioneren, signalen te verzenden via infrarood licht en instructies door te geven via radio of telefoon. Dit vereiste een perfecte interactie tussen de systemen. Dit kwam omdat de bunkers slechts een beperkt schootsveld hadden en zo waren opgesteld dat ze elkaar dekking gaven. De afstand tussen de bunkers werd bepaald door het bereik van de wapens. Het bunkerlandschap van Italië lijkt dus tot in het kleinste detail te zijn doordacht.

South Tyrol's bunker landscape
South Tyrol's bunker landscape

The bunkers were camouflaged in various ways.

Heimo Prünster
South Tyrol's bunker landscape
South Tyrol's bunker landscape

Hard to believe that it is not a real rock but only a camouflage.

Heimo Prünster

Het toeval wilde echter dat de bunkers pas op het allerlaatste moment bewapend werden. De Alpenwall zou daarom sowieso niet hebben gewerkt. Nog voordat de Alpenwall voltooid was, was het monsterlijke bouwwerk al niet meer nodig. Toen de Duitse troepen binnenmarcheerden, was er geen verzet en er werd geen enkel bevel tot verdediging gegeven. Heimo spreekt van "geluk en zegen" dat de bunkers nooit werden gebruikt. "Het zou een bloedbad zijn geweest en Zuid-Tirol zou één slagveld zijn geweest." Slechts enkele bunkers werden tijdens de Koude Oorlog gebruikt als onderdeel van het NAVO-verdedigingsconcept. Ze werden toen door het leger overgedragen aan de provincie Zuid-Tirol en geveild. Tegenwoordig zijn de meeste bunkers privébezit. "Slechts 20 bunkers werden door de staat onder monumentenzorggeplaatst," vertelt Heimo kritisch. "De beslissing werd genomen door een inspannende commissie, maar de kennisbasis voor duurzame beslissingen ontbrak. Dus liggen deze bunkers verspreid over het land. Het zou zinvoller zijn geweest als belangrijke delen van een barrière (een zogenaamde functionele eenheid) onder monumentenzorg waren geplaatst. Dit zou het mogelijk hebben gemaakt om dit waardevolle culturele erfgoed onder de aandacht van het publiek te brengen, de gelaagde onderlinge verbondenheid van de gebouwen in de landschappelijke context te erkennen en de verschillende verantwoordelijkheidsgebieden op een zinvolle manier te laten zien."

South Tyrol's bunker landscape
South Tyrol's bunker landscape

The tunnel in the Gampen Bunker seems endless.

Tourismusverein Deutschnonsberg
South Tyrol's bunker landscape
South Tyrol's bunker landscape

The bunker complex on the Gampen pass.

Heimo Prünster
South Tyrol's bunker landscape
South Tyrol's bunker landscape

Kreuzbergpass

Heimo Prünster

Een tweede leven

Vandaag rijst de moeilijke vraag of en hoe deze kolossale betonnen reuzen voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt, wat bijzonder moeilijk is door hun dikke muren en unieke ontwerp. Toch zijn sommige van deze fascinerende bouwwerken weer tot leven gebracht en hebben ze een tweede kans gekregen. Een van de grootste bunkers in Zuid-Tirol is de Gampen Bunker net achter de top van de Gampenpas op de Deutschnonsberg. Het zou een understatement zijn om te zeggen dat dit een meesterwerk van techniek is - het is als een wolkenkrabber verborgen in de berg. Heimo laat me de reconstructie van de bunker zien. Ook hier had hij zijn expertise al kunnen demonstreren. "Er zijn verschillende ondergrondse bunkers, verbonden door lange gangen en trappen over vier niveaus in de berg. Een basis, ook wel bekend als "Camposaldo". Het hele complex is 145 meter hoog en bijna 500 meter lang." Woorden schieten me tekort. Het is een ondergronds labyrint van gangen, nissen en uitsparingen. Een gevaarlijk reusachtig monster! Andere hedendaagse getuigen van de gebeurtenissen zijn de zogenaamde Bunker Mooseum in Moos in Passiria, het Bunkermuseum in Toblach, Bunker nr. 3, die deel uitmaakt van de vesting Fortezza en, meer recent, de permanente tentoonstelling "Bunkered in. Bunkers in Zuid-Tirol" in het provinciaal museum Fortress Fortezza.

South Tyrol's bunker landscape
South Tyrol's bunker landscape

Cheese in the bunker near Mühlbach.

Degust
South Tyrol's bunker landscape
South Tyrol's bunker landscape

The bunker Degust.

Degust

Als je op zoek bent naar een bijzondere plek van kunst en cultuur, moet je een kijkje nemen bij Bunker Susa nr. 23 in Tartsch in het Val Venosta. Deze bunker heeft een ware transformatie ondergaan door de ontwerper en kunstenaar Benny von Spinn. Een oorlogsmachine werd een vredesmonument. Tijdens het leven van de kunstenaar werden hier feesten gevierd, evenementen georganiseerd en tentoonstellingen bezocht. Een symbool van creativiteit, vrijheid en ontmoetingen. Er is nog een bunker in Rio di Pusteria met een heel ander doel. Hier heeft de Zuid-Tiroler sterrenkok en kaasmaker Hansi Baumgartner een ideale plek gevonden voor het rijpen en verfijnen van kaasspecialiteiten. Meer dan 200 soorten worden opgeslagen in de koelruimtes met een maximumtemperatuur van 10 graden en een luchtvochtigheid van 85%. Schimmelig, donker en koud - de juiste omstandigheden voor sporen, schimmels en micro-organismen om zich te ontwikkelen. De kaas wordt verfijnd met zoethout, shakebrood en bier, bedekt met cacaobonen en verfijnd met zeewier. De ronde lekkernijen zijn te koop in een kleine winkel in Varna bij Brixen. Stockener's Genussbunker", een natuurstenen bunker in de buurt van Bruneck, wordt ook gebruikt als rijpingsgrot en opslagruimte voor Zuid-Tiroler en internationale kaasspecialiteiten zoals de beroemde blauwe kaas.

Maar er zijn nog veel meer manieren om deze vochtige, donkere grotten te gebruiken: bijvoorbeeld als enoteca, distilleerderij voor whisky of wijn, om paddenstoelen te kweken of als trainingscentrum voor de brandweer. Zelfs de Marchhütte op bijna 2500 meter hoogte onder de Marchkinkele was ooit een van de 50 staafvormige bunkers die op de grens tussen Oostenrijk en Italië werden gebouwd. Het concept voor de "Schusterbauer Bunker" in Schabs, dat Heimo Prünster in 2014 voor de gemeente ontwierp, behelst een heel ander soort gebruik. Het doel was om de menselijke ervaring van de bunker te benadrukken en de mogelijkheid te bieden om de bunker in zijn oorspronkelijke ruimte te ervaren: Volledige isolatie van de buitenwereld, doodse stilte, opsluiting en duisternis zijn de meest opvallende kenmerken van dit gebouw. Het idee was om niet alleen het interieur open te stellen voor het publiek, maar ook het exterieur door een speeltuin boven de bunker te creëren. Afzonderlijke delen van de bunker moesten daar 1:1 worden nagebouwd: Een in tweeën gedeeld schietgat moest de dikke muren blootleggen en een klimrek moest de bemanningsruimte voorstellen. Er is ook een speeltuin op een oude bunker van de Alpenwall bij het recreatiegebied Bunker Spinga. Tegenwoordig ligt de nadruk hier op plezier, spel en recreatie in de natuur.

South Tyrol's bunker landscape
South Tyrol's bunker landscape

Visualisation of the Schusterbauer Bunker in Schabs.

Heimo Prünster

Sporen van hedendaagse geschiedenis

Hoewel veel bunkers een nieuwe bestemming hebben gekregen, blijven de meeste goed gecamoufleerd en verborgen onder een dichte laag vegetatie. Geïntegreerd en opgenomen in het landschap blijven ze getuigen van een vervlogen tijdperk. Momenteel wekken bunkers in heel Europa steeds meer belangstelling en steeds meer bewonderaars zoeken ze op tijdens wandeltochten. Dus als je je geïnspireerd voelt, moet je deze indrukwekkende overblijfselen van een vervlogen tijdperk bezoeken:

  • Alsof ze uit de rots zijn gebeiteld, liggen de bunkers hoog op de steile rotswanden aan de westkant van de Kreuzbergpas. Kleine, koude gebouwen, grijs in grijs.
  • Nee, het zijn geen steile hellingen of ongevaarlijke heuvels, maar vrijstaande bunkers. Dit type bouwwerk is weer heel anders: je vindt het in het Höhlensteintal, bij Spinga of de Helm in de Dolomieten van Sesto.
  • Grote bunkers vind je bij Ochsenbühel, tussen Fortezza en Schabs, bij Tartscher Bühel bij Mals en bij de Gampenpass. Hier heb je te maken met een enorm tunneldoolhof in een volledig uitgeholde rotsformatie. Alleen de uitkijktoren steekt er meestal bovenuit. Veel delen van deze tunnels dreigen echter in te storten!
  • De oude militaire weg op de Brenner-grensrug biedt een adembenemende tocht. Hier kun je niet alleen het fantastische uitzicht over het Eisacktal en tot in de Dolomieten bewonderen, maar ook alle bunkers en grensbarakken.
  • De 9 kilometer lange rondwandeling in het Val Venosta, precies op de grens tussen Oostenrijk en Italië, is ook een aanrader. Hier kun je de pantserversperring Plamort, de zogenaamde Drakentanden, bewonderen en de verschillende bunkers eromheen betreden.
South Tyrol's bunker landscape
South Tyrol's bunker landscape

Plamort Tank Barrier.

Tourismusverein Deutschnonsberg
South Tyrol's bunker landscape
South Tyrol's bunker landscape

Bunker No. 20 at the source of the Adige River.

IDM Südtirol

Het verkennen van de wereld van deze ondergrondse reuzen is voor Heimo een levenswerk geworden naast zijn beroep als architect en visualisator. Steeds weer worden historische leemtes opgevuld en nieuwe inzichten in deze bijna mystieke bouwwerken onthuld. Betonnen labyrinten die zeker een bezoek waard zijn.

Tekst: Dorothea

Wij zijn een bonte mix van natuurminnende, avontuurlijke en creatieve redacteuren. We wonen allemaal in Zuid-Tirol en delen een liefde voor schrijven en fotograferen, de bergen en cultuur. Het is onze passie om steeds weer nieuwe verhalen te ontdekken over het land en de mensen, over identiteit en traditie, over de stille plekjes en duizend gezichten van Zuid-Tirol. Met onze teksten en foto's willen we je de schoonheid van deze contrastrijke regio laten zien en je nieuwsgierigheid prikkelen. Maar we willen vooral één ding: u inspireren om te reizen.

Vergelijkbare berichten

Service