Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
Leestijd ca.
minuten
Minuut
03. april 2024

Italiaanse kampioenschappen sneeuwvolleybal op Kronplatz

Vind je beachvolleybal spannend, maar heb je nog nooit van sneeuwvolleybal gehoord? Dan moet je tussen 12 en 14 april 2024 zeker een bezoekje brengen aan het topplateau van de Kronplatz: Daar vindt de finale plaats van de Italiaanse kampioenschappen in deze jonge, trendy sport.

Op vrijdag, zaterdag en zondag zal het topplateau van de beroemde skiberg Kronplatz op een hoogte van 2.275 meter in het teken staan van een wintersport die pas ongeveer 15 jaar beoefend wordt. Van 12 tot 14 april 2024 vindt hier vanaf 10 uur de finale plaats van de Italiaanse kampioenschappen sneeuwvolleybal (ook sneeuwvolleybal of sneeuwvolleybal genoemd) voor U18, vrouwen en mannen.

Snow Volleyball at Kronplatz
Snow Volleyball at Kronplatz

Kronplatz is a 360-degree panoramic mountain with fantastic views of the mountains.

Skirama Kronplatz | Thomas Leskoschek
Snow Volleyball at Kronplatz
Snow Volleyball at Kronplatz

The summit plateau of the Kronplatz offers enough space for a peace bell, snow volleyball court, spectators and more.

Skirama Kronplatz | Thomas Leskoschek

Spannend evenement

De jongens van Bruneck hebben de afgelopen twee jaar de Italiaanse kampioenschappen sneeuwvolleybal gewonnen en daarom was de FIPAV (Federazione Italiana Pallavolo) meteen enthousiast toen SSV Bruneck zich aanmeldde om het eindtoernooi te organiseren. De planning voor het toernooi begon al in de herfst van 2023. Dit vertelt Klausen Seeber, sportdirecteur en coach van de volleybalafdeling bij SSV Bruneck. Hij gaf ons ook andere belangrijke informatie over sneeuwvolleybal en het sportevenement op de Kronplatz.

The 2023 Italian snow volleyball champions
The 2023 Italian snow volleyball champions

Markus, Michael, Peter and Thomas (from left) from SSV Bruneck won the Italian snow volleyball championship last year.

SSV Bruneck
Snow Volleyball at Kronplatz
Snow Volleyball at Kronplatz

Players in action at an earlier snow volleyball tournament at Kronplatz.

Skirama Kronplatz | Thomas Leskoschek
Snow Volleyball at Kronplatz
Snow Volleyball at Kronplatz

Football boots with studs give players the necessary grip on the snow.

Skirama Kronplatz | Conny Kurth

Trendy wintersport

Klausen vertelde ons dat sneeuwvolleybal lijkt op beachvolleybal, maar in een paar opzichten verschilt van deze zomersport. Sneeuwvolleybal (zoals de naam al doet vermoeden) wordt gespeeld op sneeuw in plaats van zand.

Daarnaast bestaat een team uit 3 in plaats van 2 spelers en telt een set 15 punten in plaats van 21. Het materiaal is logischerwijs ook anders. Logischerwijs is ook de uitrusting anders: bij sneeuwvolleybal dragen de spelers thermisch ondergoed onder hun shirt en - heel belangrijk voor grip op de sneeuw - voetbalschoenen met noppen.

Snow Volleyball at Kronplatz
Snow Volleyball at Kronplatz

Spectators can enjoy the exciting match together with the sun and the view very comfortably in a deckchair.

Skirama Kronplatz | Conny Kurth

Het veld wordt ruw geprepareerd met een sneeuwcat en de sneeuwlaag moet minstens 30 cm hoog zijn. Vervolgens worden netten, lijnen en spandoeken geïnstalleerd. Oneffenheden in de sneeuw worden niet alleen voor, maar ook tijdens de wedstrijd verwijderd.

Toch blijft spelen op sneeuw een bijzondere uitdaging, omdat het oppervlak voortdurend verandert afhankelijk van de temperatuur en het zonlicht.

Er zijn veel hardwerkende handen nodig voor een goed georganiseerd sportevenement: ongeveer 40 helpers, ballenjongens en scorekeepers van SSV Bruneck zullen in actie komen tijdens de finale van de Italiaanse kampioenschappen.

Snow Volleyball at Kronplatz
Snow Volleyball at Kronplatz

Cheerleaders heat up the atmosphere.

Skirama Kronplatz | Thomas Leskoschek

Sport, plezier & een goede sfeer

Misschien ben je nu al benieuwd wie de Italiaanse kampioenschappen sneeuwvolleybal 2024 wint en kom je dit weekend in april naar de Kronplatz? Op 14 april eindigt ook het skiseizoen op de Kronplatz: dan kan je je nog een laatste keer uitleven op de piste in één van de topskigebieden van Zuid-Tirol en - voor, na of tussendoor - de spelers in het sneeuwvolleybal aanmoedigen.

Alleen al van SSV Bruneck spelen ongeveer 12 teams mee. Op de top is een coole sfeer gegarandeerd met cheerleaders en muziek, ligstoelen en een bergpanorama. En midden april is er een goede kans op blauwe luchten en een stralende zon.

Tekst: Lisa

Wij zijn een bonte mix van natuurminnende, avontuurlijke en creatieve redacteuren. We wonen allemaal in Zuid-Tirol en delen de liefde voor schrijven en fotograferen, de bergen en cultuur. Het is onze passie om steeds weer nieuwe verhalen te ontdekken over het land en de mensen, over identiteit en traditie, over de stille plekjes en duizend gezichten van Zuid-Tirol. Met onze teksten en foto's willen we je de schoonheid van deze contrastrijke regio laten zien en je nieuwsgierigheid prikkelen. Maar we willen vooral één ding: u inspireren om te reizen.

Vergelijkbare berichten

Service