Kastanjes uit Zuid-Tirol
Kastanjes horen net zo bij de herfst in Zuid-Tirol als de kleurrijke bossen, de nieuwe wijn en de gezellige salons.
De vruchten van de beukenboom, die in veel delen van het land te vinden zijn, vormen de hoofdingrediënten van Törggelen. Ze verwarmen ook koude handen in een papieren zak als je de hele herfst door de stad wandelt en ze smaken hier en daar gewoon heerlijk - het liefst geroosterd natuurlijk.
Elk jaar kunnen kinderen in Zuid-Tirol nauwelijks wachten tot de kastanjebomen in de stadscentra en bossen hun stekelige vruchten laten vallen. Ze gebruiken de paardekastanjes om schapen, koeien en herders te maken en spelen boerderijspelletjes. Meestal verkiezen ze de oneetbare familieleden van de tamme kastanjes boven de "echte kastanjes" - die zijn er alleen om opgegeten te worden. Als volwassene zijn de dingen natuurlijk een beetje anders. In september verheugen ze zich op geroosterde zwarte kastanjes, goede nieuwe wijn en gezelligheid bij Törggelen.
Overigens zijn kastanjes niet alleen in geroosterde vorm verkrijgbaar in Zuid-Tirol. De caloriearme bruine vrucht wordt ook gebruikt als vulling voor zoete donuts of chocolade kastanjeharten, als ingrediënt voor mousse, roomsoep of cake. Kastanjes smaken altijd goed, dat is zeker - kijk zelf maar!
Rode haan: tips voor het roosteren van kastanjes
Vond je de geroosterde kastanjes aan het einde van het Törggelen-menu in de boerenherberg ook zo lekker? Op de boerderijen in Zuid-Tirol worden de kastanjes meestal boven een open vuur geroosterd, waardoor ze een onmiskenbare smaak krijgen. Maar thuis op het fornuis geroosterde "Keschtn" smaken ook heerlijk als je de volgende 5 tips van de experts van de boerderij en tavernes Roter Hahn opvolgt.
- Leg de kastanjes in een kom met water en sorteer de kastanjes die bovenop drijven.
- Snijd de resterende kastanjes aan de bolvormige kant in met een stanleymes of een ander scherp mes.
- Zet een pan op het fornuis en laat deze heel heet worden. Leg dan de kastanjes in de pan, dek de pan af met een deksel en zet het vuur laag.
- Bak de kastanjes ongeveer 20 minuten en draai de pan af en toe om om te voorkomen dat de kastanjes verbranden.
- Spreid een licht vochtige theedoek uit in een kom, leg de geroosterde kastanjes erin, dek af met de theedoek en serveer warm na 3-5 minuten.