















Schüttelbrot uit Zuid-Tirol
Hard maar hartig! Knapperige herrieschoppers zijn het, de Zuid-Tiroler Schüttelbrot, die je bij de Marende geserveerd krijgt met spek, Kaminwurzen en kaas.
Het originele Schüttelbrot is een hard, knapperig platbrood dat zo typisch is voor Zuid-Tirol. Al eeuwenlang wordt Schüttelbrot gemaakt van roggemeel, water, gist en zout. De toevoeging van karwij, venkel, anijs, koriander en fenegriek geeft het zijn unieke pittige smaak. De ingrediënten worden gekneed tot een deeg en dan geschud - vandaar de naam - om de typische dunne pitavorm te vormen.
In de oven gebakken tot het knapperig is, behoudt het zijn vorm en wordt het hard en enigszins taai, waardoor het langer houdbaar is. Dit is waarschijnlijk de reden waarom het altijd al op boerderijen in Zuid-Tirol werd bereid.
Schüttelbrot uit Zuid-Tirol smaakt het best met spek of kaas, radijs en mierikswortel. Modern en bijna een beetje extravagant is de toevoeging van zalm of kruidenboter. Voeg er een glas Zuid-Tiroler wijn aan toe en de smaakbeleving is perfect.

Snack con speck, wine and Schüttelbrot
Thiel Oskar / pixelio.de
Schüttelbrot from South Tyrol is the best during a traditional afternoon snack.
IDM Südtirol - Damian PertollHet recept voor thuis
Ingrediënten voor 20 stuks:
- 250 g tarwebloem
- 250 g roggemeel
- 100 g roggemeel, medium fijn
- 1 blokje verse gist
- 1 theelepel suiker
- 1/4 theelepel zout
- 1/8 l karnemelk
- 4 el zonnebloemolie
- 1 ei
- 1/2 theelepel komijn, koriander, fenegriek, anijs en venkelzaad elk
- Meel voor het werkvlak
- Zemelen voor de bakplaat
Bereiden:
Meng het meel en de gort in een kom en maak een kuiltje in het midden. Verkruimel de gist in 1/4 l lauw water, voeg de suiker toe en roer om op te lossen. Roer de gistmelk door het meelputje en voeg het zout toe aan de rand van het meel. Voeg de karnemelk, olie, ei en kruiden toe en kneed alles tot een soepel deeg. Bedek het deel vervolgens met bloem en laat het op een warme plek ongeveer 50 minuten rijzen.
Kneed het deeg stevig door en verdeel het in 20 porties. Schud het deeg met de hand tot platte pasteitjes van ongeveer 5 mm dik. Leg de deeglapjes op bakplaten die bestrooid zijn met zemelen. Prik een paar keer met een vork in het deeg en laat de pasteitjes afgedekt ongeveer 20 minuten rusten.
Bak de pasteitjes ongeveer 10 minuten in de oven (210 °C). Na het bakken op een luchtige plaats bewaren zodat de flatbreads drogen.
Foto's

A glass of wine with Schüttelbrot, South Tyrolean bacon and cheese
Schutzhütte Schöne Aussicht - StefanSchuetz.com
"Schüttelbrot" bread with speck and wine
IDM Südtirol-Alto Adige/Manuel Ferrigato
Speck with "Schüttelbrot" bread and cheese
IDM Südtirol-Alto Adige/Manuel Ferrigato
Schüttelbrot from South Tyrol is the best during a traditional afternoon snack.
IDM Südtirol - Damian Pertoll
Snack con speck, wine and Schüttelbrot
Thiel Oskar / pixelio.deSpecialiteiten uit Zuid-Tirol
Geselecteerde accommodatie in South Tyrol

Mirabell Dolomites Hotel . Luxury . Ayurveda & SPA
- Luxury hotel in Mitterolang
- Elegant suites & rooms with a view
- Excellent gourmet cuisine
- Member of the Belvita Leading Wellness Hotels
- Golf school & 3-hole driving range

- Relaxed luxury
- Sunny panoramic location above Merano
- New: Sensa Spa & Nörder Bar
- Adventurous weekly programme
- Culinary delights for connoisseurs

- Unique ‘Heaven & Hell’ Sky Spa
- 25 m Sky pool with panoramic views
- Exquisite ¾ wellness board
- Directly on Kronplatz, Ski-in/ski-out
- Variety of summer & winter activities

- Luxury hotel with endless services
- 3000 m² wellness centre & holistic approach for our guests
- Excellent gourmet cuisine
- Garden, mini-zoo and family programme
- Modern private riding school