Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag

Zelten uit Zuid-Tirol

Dit smakelijke vruchtenbrood is een vast onderdeel van de advent in Zuid-Tirol. Het wordt meestal begin december gebakken, zodat het een tijdje kan rijpen en tegen Kerstmis zijn volle smaak kan ontwikkelen. Gedroogde vijgen, sultana's, noten en typische kerstkruiden staan bovenaan de lange lijst van ingrediënten in de tenten. Het is aan elke kerstbakker om te beslissen of er gekonfijt fruit aan het deeg wordt toegevoegd.

Het recept:

Zelten
Zelten

Fruit bread from South Tyrol at Christmas

IDM Südtirol - Marion Lafogler
Zelten
Zelten

Traditional Christmas bakery made in South Tyrol

IDM Südtirol - Marion Lafogler

Ingrediënten voor ongeveer 4 grote tenten

Voor het deeg:

  • 200 ml lauw water
  • 20 g gist
  • 2 el suiker
  • 150 g tarwebloem
  • 100 g roggemeel
  • 15 g zout
  • 1 el olie
  • 1 theelepel anijs en 1 theelepel komijn

Extra:

  • 500 g gedroogde vijgen
  • 250 g sultanarozijnen
  • 120 g rozijnen
  • 120 g noten naar keuze
  • 120 g pignoli
  • 120 g gepelde amandelen
  • (50 g gekonfijte citroenschil en gekonfijte sinaasappelschil)
  • 50 ml witte wijn
  • 3 el rum
  • 70 g honing
  • ½ theelepel geraspte citroen- en sinaasappelschil elk
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder, new spice en nootmuskaat elk

Om te versieren en te bedekken:

  • Noten, amandelen en gekonfijte kersen
  • Honing of gepureerde suiker

Bereiding:

Je kunt het gedroogde fruit en de noten het beste een dag van tevoren klaarmaken en een nacht marineren - of minstens 1 uur van tevoren. Hak hiervoor de vijgen fijn, hak de noten grof en meng met de sultanarozijnen, pignoli, amandelen, gekonfijt fruit, witte wijn, rum en honing.

Meng voor het deeg het water, de gist en de suiker en laat 10 minuten rijzen. Kneed vervolgens met beide soorten bloem en de overige deegingrediënten, dek af en laat nog 30 minuten rijzen op een warme plek.

Voeg de citroen- en sinaasappelschil en de kruiden toe aan het gemarineerde fruit, meng alles met het brooddeeg en kneed goed door. Vorm van het kleverige deeg tentjes (ongeveer 3-4 cm dik, meestal rond of ovaal), leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en versier ze met noten en amandelen. Laat opnieuw rijzen gedurende 20 minuten.

Bak dan in een voorverwarmde oven op 170 °C gedurende ongeveer 40 minuten tot ze mooi bruin zijn. Bestrijk meerdere keren met honing of suiker. Haal voorzichtig van de bakplaat, laat afkoelen en versier met de kersen. Wikkel de tenten afzonderlijk in huishoudfolie en laat een week rusten (of langer indien mogelijk).

Specialiteiten uit Zuid-Tirol

Geselecteerde accommodatie in South Tyrol

Lake Spa Hotel SEELEITEN - Kaltern an der Weinstraße in Southern South Tyrol
Top Hotel

Lake Spa Hotel SEELEITEN

Kaltern an der Weinstraße in Southern South Tyrol
5 Uitstekend

A place to dive into. To blossom. Right in the middle of the sweet south. Between vineyards and the lake. Nature. Experiences. Spa. Gourmet. Lake Lifestyle

van 182 € per dag
Hotel Alpen Tesitin Panorama Wellness Resort - Welsberg-Taisten at Mt. Kronplatz
Top Hotel

Hotel Alpen Tesitin Panorama Wellness Resort

Welsberg-Taisten at Mt. Kronplatz
4,9 Uitstekend

South Tyrolean friendliness, modern feel-good ambience, magnificent view of the Dolomites, outdoor sun infinity pool with wow effect and 180° dream panorama.

van 199 € per dag
AMONTI & LUNARIS Wellnessresort - Steinhaus in Tauferer Ahrntal
Sustainability SVG
Top Hotel

AMONTI & LUNARIS Wellnessresort

Steinhaus in Tauferer Ahrntal
4,7 Uitstekend

Your NEW AMONTI & LUNARIS WELLNESSRESORT in the Aurina valley with 6.000m² spa area and large Sky Garden.

van 203 € per dag
Hotel Avidea - Algund in Meran and environs

Hotel Avidea

Algund in Meran and environs
4,8 Uitstekend

New opening in April 2024: Newly designed nature suites, Luxury All Inclusive, adults only from 14 years & much more!

van 225 € per dag
Service