s
from 163 €
Viktoria Alpine Spa Resort
Wellnesshotel | Hafling near Meran
from 125 €
Hotel Waldhof
Vitalpina Hotel | Rablà near Meran
s
from 118 €
Hotel Saltauserhof
Wellness hotel | St. Martin in Passeier
from 141 €
Vitalpina Hotel Schulerhof
Active hotel | Plaus near Meran
from 166 €
MIRABELL DOLOMITES HOTEL
Luxury . Ayurveda & SPA | Olang at Mt. Kronplatz
from 190 €
WINKLER 5-Star Design Hotel
Design hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
s
from 80 €
Hotel & Resort Schlosshof
Charme Hotel | Lana near Meran
s
from 122 €
Majestic – Unique Spa Resort
Wellness hotel | Reischach at Mt. Kronplatz
s
from 168 €
SOLVIE Calm Inspiring Getaway
Sporthotel | Pfalzen at Mt. Kronplatz
from 89 €
Hotel Vilpianerhof
Active hotel | Terlan in Southern South Tyrol
s
from 141 €
LANERHOF Relax & Active Retreat
Spa-Hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
s
from 140 €
Hotel Sand
Hiking - biking hotel | Kastelbell-Tschars

Hoe Zuid-Tirol eet

De traditionele Zuid-Tiroler keuken en vooral de ouderwetse eetgewoonten zijn niet voor calorieëntellers.

Want als je het heel serieus neemt, eet Zuid-Tirol vijf keer per dag - en niet te zuinig en niet bepaald vetarm.

Dairy plant Sterzing
Dairy plant Sterzing

Franziska is drinking milk from the dairy plant Sterzing

Latteria Vipiteno
Alpe Pragas - Jams
Alpe Pragas - Jams

Many different types of delicious jams!

Alpe Pragas
Schüttelbrot
Schüttelbrot

Schüttelbrot from South Tyrol is the best during a traditional afternoon snack.

IDM Südtirol - Damian Pertoll
Speck from South Tyrol
Speck from South Tyrol

Speck, trdaitionally served on a wooden board

IDM Südtirol - Damian Pertoll

Ontbijt

Zoals overal ter wereld beginnen Zuid-Tirolers de dag met een kop koffie, een broodje met Nutella of jam, of misschien wat muesli. Het ontbijt van onze grootouders was heel anders: Brandende soep van water, geroosterd meel en een beetje melk, vergezeld van stukjes hard brood.

Nodern

Met zo'n ontbijt is het geen wonder dat opa en oma om 9 uur 's ocht ends alweer honger hadden, ze waren immers meestal al vanaf 5 uur 's ochtends in de schuur bezig. Hoewel veel normale ontbijteters het tegenwoordig zonder "Neindern" doen (d.w.z. om 9 uur 's ochtends iets eten), is het nog steeds een traditie in sommige beroepsgroepen, vooral onder bouwvakkers die zwaar lichamelijk werk doen. Vroeger aten ze om 9 uur een Schüttelbrot met kaas, aardappelen of, in goede jaren of als het werk bijzonder zwaar was, soms spek of worst. Tegenwoordig wordt het klassieke "Speckbrot" nog steeds geserveerd bij de "Neindern", maar steeds vaker wordt er ook vers fruit geserveerd.

Bacon dumplings with soup
Bacon dumplings with soup

Dumplings can be served an many ways, with soup or salad and also as a sweet dessert. The typical South Tyrolean dish is not only offered in mountian huts, but also in restaurants and hotels.

Campomalo / pixelio.de
Speck dumplings
Speck dumplings

Traditional speciality from South Tyrol

babsi_w - Fotolia.com

Lunch

In grootmoeders tijd werden knoedels dag in dag uit als lunch geserveerd. Elke dag kookte de boerin vastenknoedels. Soms met soep, soms zonder, in slechte jaren zonder spek, in goede jaren soms met. Ze kookte ook graag Erdäpfelblattln (gebakken aardappelflapjes) met kool. Vlees werd alleen op speciale feestdagen geserveerd en worst en spek werden ook spaarzaam gebruikt. Vaak brachten de kinderen eten naar de mannen op het land. Tegenwoordig eten de mensen liever pasta in alle variaties of andere Italiaanse en internationale lekkernijen voor de lunch.

Marende

Voor de Zuid-Tirolers zijn drie maaltijden niet het einde van de dag. Want 's middags gaan ze naar de Marende. Vroeger bestond die uit spek, als dat er was, kaas en brood en een glas wijn. Tegenwoordig worden spek en kaas alleen nog als Marende geserveerd als je op reis bent in de Zuid-Tiroolse bergen; anders schep je meestal een yoghurtje op of eet je een banaan.

Tirtlan
Tirtlan

A famers' delicacy from Pustertal

Kompatscherhof
Tirtlan
Tirtlan

A famers' delicacy from Pustertal

Internet Consulting - Jochen Hinteregger
Tirtlan
Tirtlan

A famers' delicacy from Pustertal

Hotel Schwarzenstein - Michael Zimmerhofer

Diner

s Avonds eten wij Zuid-Tirolers erg vroeg in vergelijking met de rest van Italië. Namelijk rond 7 uur 's avonds. In hun kindertijd aten onze grootouders weer knoedels, soms in een "plentener" variant (met boekweitmeel) en als het bakdag was, aten we donuts met jam of tirtlan. Tegenwoordig gaan we vaak pizza eten, velen eten een lichte salade en sommigen een warme soep of pasta.

Veel Zuid-Tirolers hebben dus nog steeds vier of vijf maaltijden per dag nodig, ook al zijn de ingrediënten veranderd. Wat in grootmoeders tijd werd geserveerd, kun je vandaag proeven op verschillende specialiteitenweken, in landelijke herbergen of op boerderijen. Eet smakelijk!

Huidige vakantieaanbiedingen

1 free night
Granpanorama Hotel Sambergerhof

Holidays at a heavenly altitude of 1500 metres and with 54 kilometres Dolomites view, the ideal place to explore South Tyrol!

To the hotel
from 100 €
Hotel Tirolerhof

Welcome to Tirolerhof. The perfect place for your active holidays – skiing, cross-country skiing and relaxing. Directly at Mt. Kronplatz in Gsies Valley.

To the hotel
Christmas Market in Algund

Sparkling lights, lovely stalls, delicious scents: experience Algund's enchanting Christmas market!

Experience the magic of Christmas
Marlinger Eiszauber

The Marling fairground becomes a winter oasis – the ice rink is open for skating until 25 January.

Information about the holiday region

Foto's

Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn

At the inns, restaurants and mountain huts in Partschins and environs, you can enjoy typical South Tyrolean dishes and traditional desserts.

Helmuth Rier - TV Partschins
Greaschtl
Greaschtl

The Greaschtl, a typical South Tyrolean dish, is prepared of beef and potatoes and can best be enjoy directly from the pan.

IDM Alto Adige/Stefano Scatà
Strauben
Strauben

Strauben are a typical dessert from South Tyrol that is prepared of a dough made of eggs and milk. It is fried in oil and served with cranberry jam.

IDM Alto Adige/Frieder Blickle
Culinary pleasures in Partschins
Culinary pleasures in Partschins

In Partschins, Rabland and Töll, lovers of the typical South Tyrolean cuisine will feel like in paradise.

Helmuth Rier - TV Partschins

Eten & drinken

Geselecteerde accommodatie in South Tyrol

Hotel Waldhof - Partschins-Rabland in Meran and environs
  • Hotel with Alpine style and Mediterranean warmth
  • Bright, wood-furnished rooms
  • Spacious wellness area with several pools
  • Excellent cuisine with regional products
  • Ideal location for sports or cultural activities
van 125.00 € per nacht
TOP HOTEL
Alpin Panorama Hotel Hubertus - Olang at Mt. Kronplatz
  • Unique ‘Heaven & Hell’ Sky Spa
  • 25 m Sky pool with panoramic views
  • Exquisite ¾ wellness board
  • Directly on Kronplatz, Ski-in/ski-out
  • Variety of summer & winter activities
van 222.00 € per nacht
STROBLHOF ACTIVE FAMILY SPA RESORT - St. Leonhard in Passeier in Passeiertal
  • Elegant rooms and suites with balconies
  • Ideal for families
  • Large, well-maintained wellness area
  • Excellent cuisine from morning to night
  • Horse riding and many sporting activities in the surrounding area
van 190.00 € per nacht
SOLVIE Calm Inspiring Getaway - Pfalzen at Mt. Kronplatz
  • Spacious garden area
  • Outdoor infinity pool & skypool
  • Sauna area with daily infusions
  • Indulgence & healthy lifestyle
  • Yoga & fitness programme
van 168.00 € per nacht
Service