Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag

Vliegen met drones in Zuid-Tirol

Drones zijn veelzijdig en worden elk jaar populairder. Steeds meer mensen gebruiken drones - zowel privé als commercieel. Fotograferen en filmen met drones is bijzonder populair, omdat het fascinerende luchtopnames oplevert. Het is echter ook belangrijk om aan de wettelijke eisen te voldoen.

Hoe meer drones er in de lucht zijn, hoe groter het risico op botsingen of ongelukken. Daarom werd de EU-uitvoeringsverordening 2019/947 uitgevaardigd, die sinds 31.12.2020 (met bepaalde overgangsregelingen) in alle EU-landen en dus ook in Zuid-Tirol geldt en het civiele gebruik van drones regelt. Met de Regolamento UAS-IT heeft de Italiaanse burgerluchtvaartautoriteit ENAC (Ente Nazionale Aviazione Civile) het wettelijke kader van de EU-droneverordening geïntegreerd en aangevuld met een nationale wettelijke regeling. Overigens is UAS de afkorting voor Unmanned Aircraft System.

Overzicht van belangrijke regels die in de hele EU van toepassing zijn

  • Het gebruik van drones wordt niet onderverdeeld in privé en commercieel, maar naar risico (afhankelijk van gewicht en gebruiksomstandigheden): Er zijn de 3 categorieën "Open" (met subcategorieën A1, A2, A3), "Specifiek" en "Gecertificeerd".
  • Elke drone moet een CE-markering hebben. De CE-klasse van de drones is belangrijk voor de indeling in categorieën (zie hierboven).
  • Registratie is verplicht voor alle drone operators, tenzij de drone minder dan 250 gram weegt of onder de EU Speelgoedrichtlijn valt. Registratie is in ieder geval verplicht voor snelle drones en drones met camera's. Registratie wordt erkend in alle landen die ook de EU Drone Verordening hebben ingevoerd. In Italië, en dus ook in Zuid-Tirol, vindt registratie plaats via de app van d-flight en moet er een QR-code aan de drone worden bevestigd ter identificatie. Op het d-flight portaal kun je ook meer informatie vinden over het vliegen met drones.
  • Om met drones van 250 g of meer te vliegen, hebben piloten (al dan niet dezelfde als de operator) een certificaat van vakbekwaamheid nodig. In de categorie "Open" is een "klein" (online cursus en online test) of "groot" EU-dronecertificaat vereist, afhankelijk van de subcategorie.
  • Voor dronevluchten in de categorie "Specifiek" is een vergunning van de nationale luchtvaartautoriteit vereist. Voor de categorie "Certified" is goedkeuring momenteel alleen mogelijk met betrokkenheid van EASA (Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart).

Verdere informatie

In Italië is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor alle drones. De exploitant van de drone is verantwoordelijk voor de naleving van de wettelijke voorschriften met betrekking tot veiligheid, gegevensbescherming en verplichte verzekering. Vliegverboden kunnen ook worden bekeken via d-flight . Ongeacht de wettelijke normen moet er rekening worden gehouden met mensen, dieren en de natuur. Gedetailleerde informatie, wettelijke voorschriften en antwoorden op veelgestelde vragen zijn in het Italiaans te vinden op de ENAC-website. Als je vragen hebt over het gebruik van drones in Zuid-Tirol, kun je ook contact opnemen met ENAC Bolzano(+39 0471 252 777).

Foto's

Insights in the holiday destination South Tyrol
Insights in the holiday destination South Tyrol

Hiking in South Tyrol, skiing, climbing and mountaineering in the Dolomites

YouTube - NIKOCAM TV
Using drones in South Tyrol
Using drones in South Tyrol

Drones are versatile and more and more used for filming and photographing.

Jared Brashier
Using drones in South Tyrol
Using drones in South Tyrol

Drones are versatile and more and more used for filming and photographing.

asoggetti
Using drones in South Tyrol
Using drones in South Tyrol

Drones are versatile and more and more used for filming and photographing.

Christian Langenhan
Golden Dolomites
Golden Dolomites

Wonderful shots made with a drone in South Tyrol

YouTube - Jörg Lenk
The South Tyroelan mountain world from above
The South Tyroelan mountain world from above

Wonderful aerial shots - Dolomites

YouTube - Andrea Virano
Dolomites in winter
Dolomites in winter

The magical winter landscape from an aerial view

YouTube - Adventure Films Media

Goed om te weten

Service