Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
s
from 94 €
Wirtshaushotel Alpenrose
Active hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
s
from 90 €
Hotel Saltauserhof
Wellness hotel | St. Martin in Passeier
s
from 289 €
Wellness Refugium Alpin Royal
Charm & warmth | St. Johann in Tauferer Ahrntal
from 118 €
Granpanorama Hotel StephansHof
Magnificent views of the Dolomites | Villanders in Eisacktal
s
from 110 €
Hotel Fameli
Family & spa resort | Olang at Mt. Kronplatz
from 221 €
Alpenpalace Luxury Hideaway & Spa Retreat
Exclusive well-being oasis | St. Johann in Tauferer Ahrntal
from 110 €
Grand Hotel Bellevue
City hotel | Meran
from 142 €
LANERHOF Active/Spa/Balance
Spa-Hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
The NEW South Tyrol Blog
The best stories from South Tyrol - Get inspired!
from 200 €
Quellenhof Luxury Resort Passeier
Sport & wellness resort | Passeiertal
from 131 €
SONNENHOF Sun/Spa/Panorama
Sporthotel | Pfalzen at Mt. Kronplatz
from 155 €
MIRABELL DOLOMITES HOTEL
Luxury . Ayurveda & SPA | Olang at Mt. Kronplatz
from 190 €
WINKLER Sport & Spa Resort
Design hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz

Van de steentijd tot het Frankische Rijk

Verschillende vindplaatsen uit de steentijd in Zuid-Tirol tonen aan dat daar op lage en grotere hoogten jager-verzamelaars leefden vanaf ten laatste het 8e millennium voor Christus. Belangrijke culturen in de Metalen Tijd zijn de Laugen-Melaun cultuur en de Fritzens-Sanzeno cultuur. Na de Romeinen domineerden verschillende Germaanse stammen het gebied van Zuid-Tirol.

Er zijn bewijzen van menselijke bewoning in Zuid-Tirol tussen het late paleolithicum en het mesolithicum. Overblijfselen van jachtkampen zijn gevonden in het Ultental, in de Sarntaler Alpen, op het Vigiljoch en in Naturns. In het neolithicum vestigden de mensen zich en begonnen met landbouw en veeteelt op de vruchtbare terrassen in het middelgebergte.

Ötzi - de ijsman

Er is een spectaculaire vondst uit de Kopertijd (ook wel bekend als de Koperen Steentijd): Ötzi, de gletsjermummie uit het Tisenjoch, onthult spannende feiten over het leven rond 5.300 jaar geleden. Van de late bronstijd tot de vroege ijzertijd hield de Laugen-Melaun-cultuur, genoemd naar plaatsen in de buurt van Brixen, stand in Zuid-Tirol. Ze wordt gekenmerkt door prachtig versierde keramische kruiken, hoogontwikkelde metaalbewerking en weven. In het Tauferer Ahrntal werd waarschijnlijk al sinds de bronstijd koper gedolven, zoals blijkt uit de vondst van een Keltische bronzen bijl.

Romeinen

Vanaf de 6e eeuw verspreidde zich in de Centrale Alpen de Fritzens-Sanzeno cultuur, waarvan de dragers door de Grieken en Romeinen Raetiërs werden genoemd. De oorsprong van de Raetiaanse stammen is niet duidelijk, maar er waren zeker intensieve banden met zowel de Etrusken in het zuiden als de Kelten in het noorden. In de 1e eeuw voor Christus veroverden de Romeinen deze regio en Zuid-Tirol bleef deel uitmaken van het Romeinse Rijk tot de tijd van de Migratieperiode. De invloed van de Raetiërs en Romeinen blijkt uit de Ladinische taal, die nog steeds gesproken wordt in Val Badia en Val Gardena.

De Saevaten worden ook gerekend tot de Fritzens-Sanzeno cultuur. Ze vestigden zich in het gebied rond het huidige St. Lorenzen in het Pustertal. Deze nederzetting werd door de Romeinen ontwikkeld tot een wegstation. Het Mansio Sebatum Museum neemt zijn bezoekers mee op een spannende reis naar het verleden. De beroemde Via Claudia Augusta was een belangrijke Romeinse weg over de Alpen. In Rabland is een waardevolle Romeinse mijlpaal gevonden, waarvan de inscriptie de loop van de Via Claudia Augusta bewijst.

Ostrogoten en Franken, Longobarden en Beieren

Na de ineenstorting van het West-Romeinse Rijk in de 5e eeuw heersten eerst de Ostrogoten over Zuid-Tirol. Vanaf de 6e eeuw rukten de Longobarden vanuit het zuiden en de Beieren vanuit het noorden op naar het grondgebied van het huidige Zuid-Tirol. In 774 veroverde Karel de Grote het Lombardische Rijk. In 788 dwong hij ook de Beierse hertog Tassilo zich terug te trekken in het klooster en nam hij het hertogdom Beieren op in het Frankische Rijk. In 800 liet Karel de Grote zich kronen tot Romeins keizer.

Onder de kleinzonen van Karel de Grote werd het rijk in drie delen verdeeld. Het Middenrijk, waartoe ook het hertogdom Trente behoorde, werd opgedeeld in het hertogdom Lotharingen, het koninkrijk Bourgondië en het koninkrijk Italië.

Huidige vakantieaanbiedingen

from 110 €
Familienhotel Bella Vista

Experience holiday with the whole family in Vinschgau: hiking programme, childcare, caressing ponies and time for relaxation.

To the hotel
from 122 €
Hotel & SPA RESORT Majestic

TOP hotel ****s in Pustertal - large garden with swimming pool, natural bathing pond, saunas, guided hikes and much more!

To the hotel
from 141 €
Vitalpina Hotel Schulerhof

A dream holiday - for active guests who enjoy relaxation, culinary delights, and friendly interactions.

To the hotel
from 100 €
Hotel Tirolerhof

Welcome to the Tirolerhof at the gateway to the Gsieser Valley. Your perfect place for active holidays and pure relaxation!

To the hotel

Geschiedenis

Geselecteerde accommodatie in South Tyrol

Pension Felsenegg - Tisens in Meran and environs
Pension Felsenegg
Tisens in Meran and environs
4,7 Uitstekend

Inviting B&B in the environs of Meran with comfortable and cosy rooms, a delicious breakfast, dreamlike garden & wonderful view of the vineyards.

van 35 € per dag
Hotel & Residence Johanneshof - Tscherms in Meran and environs
superior
Hotel & Residence Johanneshof
Tscherms in Meran and environs
4,5 Uitstekend

Comfortable rooms & spacious apartments, rich breakfast buffet or bread service, garden with heated pool, sunbathing lawn and garden house with whirlpool.

van 62 € per dag
Glögglhof - Girlan in Southern South Tyrol
Glögglhof
Girlan in Southern South Tyrol
4,9 Uitstekend

Farm holidays in the wine village Girlan and in cosy apartments – ideal for active travellers and for those who are looking for regeneration!

van 105 € per dag
Tirolerin rooms & suites & breakfast - Tramin an der Weinstraße in Southern South Tyrol
superior
Tirolerin rooms & suites & breakfast
Tramin an der Weinstraße in Southern South Tyrol
4,3 Zeer goed

Inviting rooms and suites, excellent breakfast, heated outdoor pool in the garden & unlimited possibilities for active guests.

van 65 € per dag
Service