Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
s
from 110 €
Hotel Fameli
Family & spa resort | Olang at Mt. Kronplatz
from 155 €
MIRABELL DOLOMITES HOTEL
Luxury . Ayurveda & SPA | Olang at Mt. Kronplatz
from 200 €
Quellenhof Luxury Resort Passeier
Sport & wellness resort | Passeiertal
from 118 €
Granpanorama Hotel StephansHof
Magnificent views of the Dolomites | Villanders in Eisacktal
from 142 €
LANERHOF Active/Spa/Balance
Spa-Hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
s
from 90 €
Hotel Saltauserhof
Wellness hotel | St. Martin in Passeier
s
from 94 €
Wirtshaushotel Alpenrose
Active hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
from 190 €
WINKLER Sport & Spa Resort
Design hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
from 131 €
SONNENHOF Sun/Spa/Panorama
Sporthotel | Pfalzen at Mt. Kronplatz
The NEW South Tyrol Blog
The best stories from South Tyrol - Get inspired!
from 110 €
Grand Hotel Bellevue
City hotel | Meran
from 221 €
Alpenpalace Luxury Hideaway & Spa Retreat
Exclusive well-being oasis | St. Johann in Tauferer Ahrntal
s
from 289 €
Wellness Refugium Alpin Royal
Charm & warmth | St. Johann in Tauferer Ahrntal

Ruige nachten & roken in Zuid-Tirol

Zuiveren met rook, boze geesten verdrijven en onheil buiten de deur houden. De tijd tussen Kerstmis en de eerste dagen van het nieuwe jaar zit vol magie en oude tradities.

De Raunächte vinden hun oorsprong in het dagelijks leven van de boeren. In Zuid-Tirol hebben ze op veel plaatsen nog steeds een betekenis - in afgeslankte vorm. Oorspronkelijk waren er 12 Raunächte, die de 12 maanden van het volgende jaar symboliseerden. Ze begonnen op Thomasdag (21 december) en eindigden op Driekoningen (6 januari). Afhankelijk van de regio zijn ook andere data mogelijk.

In het volksgeloof is de grens tussen deze wereld en de volgende wereld bijzonder doorlaatbaar tijdens de Ruwe Nachten, zodat allerlei krachten er doorheen kunnen glippen. Daarom wordt het beschouwd als de beste tijd voor voorspellingen en orakels. Er werd ook gezegd dat dieren tijdens een Rau nacht konden spreken en over de toekomst vertellen.

In de meeste families spelen vandaag de dag nog steeds één tot drie Rauhnächte een rol. Op kerstavond, oudejaarsavond en/of in de"Kinignocht", d.w.z. aan de vooravond van Driekoningen, wordt er bijvoorbeeld wierook gebrand. Indien mogelijk moet de hele familie aanwezig zijn. Als er vroeger iemand ontbrak, werd dat geïnterpreteerd als een slecht teken.

The incense tradition in South Tyrol
The incense tradition in South Tyrol

Resins, especially incense, special mixtures and dried herbs are usually placed on the glowing coals in the censer.

xbqs42 - pixabay.com

Wat is het doel van roken?

Geurige rook wordt niet alleen verondersteld om de lucht te zuiveren, maar ook om het kwaad weg te houden uit huis en hof, om mensen en dieren te beschermen tegen ziekte en rampspoed. Afhankelijk van de gebruikte wierook kunnen ook verschillende effecten worden bereikt. Vroeger werd de stal bijvoorbeeld gerookt met alsem om de dieren te beschermen tegen vloeken en duistere magie. Bijvoet daarentegen is effectief tegen angsten, rozemarijn tegen negatieve energieën of jeneverbes tegen een vergiftigde atmosfeer.

Hoe wordt wierook gerookt?

Eerst doe je gloeiende kolen in een wierookpan of een ander vuurvast vat. Soms wordt zelfs een oud gietijzeren ijzer gebruikt. Hars, meestal wierook of speciale wierookmengsels, worden op de sintels gelegd zodat ze beginnen te roken. Als je wilt, kun je ook gedroogde kruiden, bloemen of wortels toevoegen.

Er wordt altijd voor 21.00 uur gerookt, want te laat roken wordt gezien als een teken van een slechte oogst. Het gezinshoofd draagt de rookpan en zwaait de rook in alle hoeken van het huis. De familie volgt hem in gebed, waarbij één persoon overal wijwater op sprenkelt. De kleine processie begint in de keuken en gaat door elke kamer, inclusief de stal en schuur op de boerderij.

Elke familie heeft zijn eigen specifieke rituelen en details voor het wierook branden tijdens de Raunacht. Sommigen roken de lepels en het eten op tafel. Anderen wuiven de rook onder kussens en spreien of zelfs onder de hoofdbedekking van de aanwezigen. Weer anderen gaan drie keer de hele binnenplaats rond met het wierookvat.

Huidige vakantieaanbiedingen

from 122 €
Hotel & SPA RESORT Majestic

TOP hotel ****s in Pustertal - large garden with swimming pool, natural bathing pond, saunas, guided hikes and much more!

To the hotel
from 141 €
Vitalpina Hotel Schulerhof

A dream holiday - for active guests who enjoy relaxation, culinary delights, and friendly interactions.

To the hotel
from 110 €
Familienhotel Bella Vista

Experience holiday with the whole family in Vinschgau: hiking programme, childcare, caressing ponies and time for relaxation.

To the hotel
from 100 €
Hotel Tirolerhof

Welcome to the Tirolerhof at the gateway to the Gsieser Valley. Your perfect place for active holidays and pure relaxation!

To the hotel

Tradities

Geselecteerde accommodatie in South Tyrol

Glögglhof - Girlan in Southern South Tyrol
Glögglhof
Girlan in Southern South Tyrol
4,9 Uitstekend

Farm holidays in the wine village Girlan and in cosy apartments – ideal for active travellers and for those who are looking for regeneration!

van 105 € per dag
Tirolerin rooms & suites & breakfast - Tramin an der Weinstraße in Southern South Tyrol
superior
Tirolerin rooms & suites & breakfast
Tramin an der Weinstraße in Southern South Tyrol
4,3 Zeer goed

Inviting rooms and suites, excellent breakfast, heated outdoor pool in the garden & unlimited possibilities for active guests.

van 65 € per dag
Pension Felsenegg - Tisens in Meran and environs
Pension Felsenegg
Tisens in Meran and environs
4,7 Uitstekend

Inviting B&B in the environs of Meran with comfortable and cosy rooms, a delicious breakfast, dreamlike garden & wonderful view of the vineyards.

van 35 € per dag
Hotel & Residence Johanneshof - Tscherms in Meran and environs
superior
Hotel & Residence Johanneshof
Tscherms in Meran and environs
4,5 Uitstekend

Comfortable rooms & spacious apartments, rich breakfast buffet or bread service, garden with heated pool, sunbathing lawn and garden house with whirlpool.

van 62 € per dag
Service