Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
from 96 €
Falkensteiner Hotel & Spa Sonnenparadies
Wellness hotel | Terenten at Mt. Kronplatz
s
from 110 €
Hotel Fameli
Family & spa resort | Olang at Mt. Kronplatz
from 67 €
Ruster Resort
Place for relaxing | Algund in Meran and environs
from 131 €
SONNENHOF Sun/Spa/Panorama
Sporthotel | Pfalzen at Mt. Kronplatz
s
from 289 €
Wellness Refugium Alpin Royal
Charm & warmth | St. Johann in Tauferer Ahrntal
from 110 €
Grand Hotel Bellevue
City hotel | Meran
from 155 €
MIRABELL DOLOMITES HOTEL
Luxury . Ayurveda & SPA | Olang at Mt. Kronplatz
from 200 €
Quellenhof Luxury Resort Passeier
Sport & wellness resort | St. Martin in Passeiertal
s
from 90 €
Hotel Saltauserhof
Wellness hotel | St. Martin in Passeier
from 190 €
WINKLER Sport & Spa Resort
Design hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz
from 142 €
LANERHOF Active/Spa/Balance
Spa-Hotel | St. Lorenzen at Mt. Kronplatz

Ruige nachten & roken in Zuid-Tirol

Zuiveren met rook, boze geesten verdrijven en onheil buiten de deur houden. De tijd tussen Kerstmis en de eerste dagen van het nieuwe jaar zit vol magie en oude tradities.

De Raunächte vinden hun oorsprong in het dagelijks leven van de boeren. In Zuid-Tirol hebben ze op veel plaatsen nog steeds een betekenis - in afgeslankte vorm. Oorspronkelijk waren er 12 Raunächte, die de 12 maanden van het volgende jaar symboliseerden. Ze begonnen op Thomasdag (21 december) en eindigden op Driekoningen (6 januari). Afhankelijk van de regio zijn ook andere data mogelijk.

In het volksgeloof is de grens tussen deze wereld en de volgende wereld bijzonder doorlaatbaar tijdens de Ruwe Nachten, zodat allerlei krachten er doorheen kunnen glippen. Daarom wordt het beschouwd als de beste tijd voor voorspellingen en orakels. Er werd ook gezegd dat dieren tijdens een Rau nacht konden spreken en over de toekomst vertellen.

In de meeste families spelen vandaag de dag nog steeds één tot drie Rauhnächte een rol. Op kerstavond, oudejaarsavond en/of in de"Kinignocht", d.w.z. aan de vooravond van Driekoningen, wordt er bijvoorbeeld wierook gebrand. Indien mogelijk moet de hele familie aanwezig zijn. Als er vroeger iemand ontbrak, werd dat geïnterpreteerd als een slecht teken.

The incense tradition in South Tyrol
The incense tradition in South Tyrol

Resins, especially incense, special mixtures and dried herbs are usually placed on the glowing coals in the censer.

xbqs42 - pixabay.com

Wat is het doel van roken?

Geurige rook wordt niet alleen verondersteld om de lucht te zuiveren, maar ook om het kwaad weg te houden uit huis en hof, om mensen en dieren te beschermen tegen ziekte en rampspoed. Afhankelijk van de gebruikte wierook kunnen ook verschillende effecten worden bereikt. Vroeger werd de stal bijvoorbeeld gerookt met alsem om de dieren te beschermen tegen vloeken en duistere magie. Bijvoet daarentegen is effectief tegen angsten, rozemarijn tegen negatieve energieën of jeneverbes tegen een vergiftigde atmosfeer.

Hoe wordt wierook gerookt?

Eerst doe je gloeiende kolen in een wierookpan of een ander vuurvast vat. Soms wordt zelfs een oud gietijzeren ijzer gebruikt. Hars, meestal wierook of speciale wierookmengsels, worden op de sintels gelegd zodat ze beginnen te roken. Als je wilt, kun je ook gedroogde kruiden, bloemen of wortels toevoegen.

Er wordt altijd voor 21.00 uur gerookt, want te laat roken wordt gezien als een teken van een slechte oogst. Het gezinshoofd draagt de rookpan en zwaait de rook in alle hoeken van het huis. De familie volgt hem in gebed, waarbij één persoon overal wijwater op sprenkelt. De kleine processie begint in de keuken en gaat door elke kamer, inclusief de stal en schuur op de boerderij.

Elke familie heeft zijn eigen specifieke rituelen en details voor het wierook branden tijdens de Raunacht. Sommigen roken de lepels en het eten op tafel. Anderen wuiven de rook onder kussens en spreien of zelfs onder de hoofdbedekking van de aanwezigen. Weer anderen gaan drie keer de hele binnenplaats rond met het wierookvat.

Huidige vakantieaanbiedingen

from 230 €
Alpenpalace Spa Retreat

Experience summer in its most beautiful form in sunny Ahrntal - your exclusive hideaway for pure relaxation and glorious sunny days.

To the hotel
from 141 €
Vitalpina Hotel Schulerhof

A dream holiday - for active guests who enjoy relaxation, culinary delights, and friendly interactions.

To the hotel
from 122 €
Hotel & SPA RESORT Majestic

TOP hotel ****s in Pustertal - large garden with swimming pool, natural bathing pond, saunas, guided hikes and much more!

To the hotel
from 100 €
Hotel Tirolerhof

Welcome to the Tirolerhof at the gateway to the Gsieser Valley. Your perfect place for active holidays and pure relaxation!

To the hotel

Tradities

Geselecteerde accommodatie in South Tyrol

Garni Hotel Farmerhof - Partschins-Rabland in Meran and environs

Garni Hotel Farmerhof

Partschins-Rabland in Meran and environs
4,7 Uitstekend

Newly renovated rooms with large balcony in a sunny location close to the village centre, garden & breakfast in the winter garden, ideal for hiking & biking tours.

van 63 € per dag
Obstbauernhof Fohlenhof - Laas in Vinschgau

Obstbauernhof Fohlenhof

Laas in Vinschgau
4,8 Uitstekend

Many advantages for our guests: personal service, exclusive accommodation, each apartment with balcony, covered car parking, spacious garden and terrace, central position.

van 90 € per dag
Hotel Bamboo - Latsch in Vinschgau

Hotel Bamboo

Latsch in Vinschgau
4,4 Zeer goed

Unique combination of beach and mountains, glasshouse with nature pool, sauna and whirlpool, typical South Tyrolean dishes and exotic delicacies, guided tours – ideal hotel for active travellers.

van 101 € per dag
Garni Ganthaler - Algund in Meran and environs

Garni Ganthaler

Algund in Meran and environs
4,7 Uitstekend

In a sunny position in the middle of fruit orchards, with dreamlike panoramic view over Meran. Comfortable rooms, garden with pool & Südtirol GuestPass Algund.

van 62 € per dag
Service