Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
Leestijd ca.
minuten
Minuut
05. oktober 2023

Alpine bobslee: rodelplezier boven Merano

Is er niets beters voor jou dan met een rodel van de berg af suizen? Daarvoor hoef je niet op de winter te wachten: een rodelbaan met de Alpine Bob is bijna het hele jaar door mogelijk. Wij hebben de railrodelbaan op Merano 2000 in augustus uitgeprobeerd, maar hij is in het zomerseizoen van 2023 nog open tot 5 november. Je hebt dus nog tijd voor wat herfstrodelplezier in Merano en omgeving.

The descent of the toboggan run
The descent of the toboggan run

The Alpin Bob rail toboggan run runs next to the Falzeben cable car.

Internet Consulting
Top station of the cable car
Top station of the cable car

The Ifinger behind the mountain station.

Internet Consulting

Ken je Merano 2000 nog niet en vraag je je af waarom dit gebied zo heet? Dat is eenvoudig uit te leggen: "Merano" verwijst naar de nabijheid van de stad Merano en "2000" naar de hoogte van dit zonovergoten plateau aan de voet van het Ifinger. En daarboven vind je ook de Alpin Bob: een 1,1 km lange rodelbaan waarop je topsnelheden tot 40 km/u kunt halen en die we deze keer willen testen. Je kunt het avonturengebied Merano 2000 bereiken vanuit Merano met de bergtrein Merano 2000 (dalstation Naif) of vanuit Avelengo met de kabelbaan Falzeben. Wij kiezen voor de bergtrein.

Fantastisch uitzicht op Merano

Het dalstation van Naif ligt op slechts 15 minuten rijden van het centrum van Merano. Om 8.15 uur is hier nog niet veel te beleven. Geen wonder - de kabelbaan begint pas over een kwartier te rijden. Samen met een gemengde groep nemen we de eerste gondel. Al kletsend komen we te weten dat de groep bestaat uit paraglidingpiloten en toeristen op weg naar tandemvluchten. Als we uitstappen bij het bergstation op de Piffinger Köpfl, waait er een frisse bries en drijven er zachte wolken door de blauwe lucht. Omdat we nog wat tijd hebben, kijken we gefascineerd toe hoe onze gondelgenoten met hun tandemparagliders opstijgen van de weide naast het bergstation en langzaam naar beneden zweven in de richting van Merano. Prachtig weer, een prachtig uitzicht en de geur van vers gemaaid gras - de dag begint geweldig.

Paragliders on the meadow next to the cable car
Paragliders on the meadow next to the cable car

We observe the preparations for the tandem flight.

Internet Consulting
The paragliders take off from the meadow
The paragliders take off from the meadow

After the successful launch, the tandem parachute floats downhill.

Internet Consulting

Doe alsjeblieft je gordel om!

Het begin van de rodelbaan is slechts een paar stappen verwijderd van het bergstation van de kabelbaan en de Falzeben gondellift. De baan begint eigenlijk pas om 10 uur 's ochtends, maar voor die tijd zijn er extra ritten voor ons. Veiligheid is een topprioriteit bij Alpin Bob: Direct naast het startpunt hangt een groot bord waarop de belangrijkste regels voor veilig gebruik van de rodelbaan zijn samengevat in het Duits, Italiaans en Engels en geïllustreerd met pictogrammen. Een medewerker van Merano 2000 vertrekt met de eerste slee. Adam, de dapperste onder ons, gaat op de volgende slee zitten en een andere medewerker legt hem de belangrijkste dingen uit, zoals hoe je op de juiste manier moet remmen. Daarna controleren ze of Adam goed vastzit. Als het stoplicht op groen springt, laat de medewerker de remmen los en suist Adam weg.

The starting point
The starting point

It is still quiet at the start of the toboggan run.

Internet Consulting
The toboggan run in the curve
The toboggan run in the curve

First the Alpin Bob takes you through meadows, then through the forest.

Internet Consulting

Een snelle rodelrit

Adam heeft de camera in zijn hand en remt slechts sporadisch, daarom gaat hij vrij snel. De rest van ons remt vaker: dan zijn er niet zo veel adrenalinekicks, maar alleen al de hoogte van de smalle baan (tot 12 meter boven de grond) staat garant voor een zekere sensatie. De instructies voor de start en de waarschuwing 30 meter voor de finish om snelheid te minderen en stapvoets op de remband aan het einde van het parcours te rijden, zorgen voor een veilige aankomst bij de finish.

Alpine Bob Meran 2000
Alpine Bob Meran 2000

Summer Thrills: Alpine Bob Ride at Meran 2000 in South Tyrol

Internet Consulting

Kindvriendelijk avontuur

We hadden geen kinderen bij ons, maar we weten zeker dat een ritje op de Alpine Bob leuk is voor het hele gezin: of het nu tieners zijn of oma met haar kleinkind - iedereen kan de snelheid naar wens regelen met behulp van de remmen. Trouwens: kinderen vanaf 3 jaar mogen onder begeleiding gebruik maken van de baan (minimumleeftijd 16 jaar) en kinderen vanaf 10 jaar mogen ook alleen gebruik maken van de baan. Als je bij de finish bent aangekomen, kun je een rustige rit terug naar het beginpunt maken (waar je desgewenst een herinneringsfoto kunt laten maken) of als alternatief, in de zomer, verder rijden naar Falzeben. Wij kiezen voor de gemakkelijke optie.

The slope near the forest
The slope near the forest

Sometimes, the toboggan slope runs just above the ground.

Internet Consulting
Alpin Bob
Alpin Bob

In other places you are close to the treetops.

Internet Consulting

Een verscheidenheid aan ervaringen in elk seizoen

Merano 2000 is in elk jaargetijde een populaire bestemming voor uitstapjes in Merano en omgeving. In de lente, zomer en herfst lonken wandel- en fietstochten en een klettersteig. In de winter komen skiërs en snowboarders aan hun trekken en kunnen rodelaars kiezen tussen een klassieke rodelbaan op sneeuw en de Alpine Bob. In de winter is de spoorrodelbaan echter alleen dagelijks geopend tijdens de kerstvakantie (vanaf 26 december) en de carnavalsvakantie en anders van vrijdag tot zondag. Of het nu zomer of winter is - Merano 2000 biedt altijd een ruime keuze aan gezellige pleisterplaatsen voor een verfrissing en een indrukwekkend panoramisch uitzicht. Ons advies voor een bijzonder weids uitzicht over Merano 2000 is het uitzichtpunt Naifjoch VISTA.

Tekst: Lisa

Foto's & Video: Adam

Wij zijn een bonte mix van natuurminnende, avontuurlijke en creatieve redacteuren. We wonen allemaal in Zuid-Tirol en delen de liefde voor schrijven en fotograferen, de bergen en cultuur. Het is onze passie om steeds weer nieuwe verhalen te ontdekken over het land en de mensen, over identiteit en traditie, over de stille plekjes en duizend gezichten van Zuid-Tirol. Met onze teksten en foto's willen we je de schoonheid van deze contrastrijke regio laten zien en je nieuwsgierigheid prikkelen. Maar we willen vooral één ding: je inspireren om te reizen.

Vergelijkbare berichten

Service