Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag
Leestijd ca.
minuten
Minuut
24. oktober 2023

Beschermde schoonheden - wilde orchideeën in Zuid-Tirol

Gentiaan en edelweiss zijn waarschijnlijk de bloemen waar je het eerst aan denkt als je aan bergtoppen en alpenweiden in Zuid-Tirol denkt. Maar over gentiaan, met zijn vele verschillende soorten die niet altijd blauw bloeien, en edelweiss, waarvan het oorspronkelijke thuis ver weg van de Alpen ligt, vertellen we je een andere keer.

Vandaag willen we je kennis laten maken met 3 orchideeën: Eén maakt indruk met haar ongewone vorm en twee met hun verleidelijke geur. Net als alle andere orchideeënsoorten die inheems zijn in Zuid-Tirol en net als andere bedreigde planten, zijn ze alle drie strikt beschermd door de provinciale wet en mogen ze niet geplukt of verzameld worden buiten de natuurparken . De schoonheid van de 3 soorten komt echter het best tot zijn recht in hun natuurlijke omgeving.

Cypripedium calceolus
Cypripedium calceolus

South Tyrolean wild orchid: Cypripedium calceolus

Internet Consulting

Geel vrouwenschoentje (Cypripedium calceolus)

Afgelopen weekend was de eerste keer dit jaar dat we een vrouwenschoentje in het wild zagen - dus niet als gecultiveerde potplant. In Innerfeldtal ontdekten we de bloem, die nog niet helemaal open was, en we hebben er natuurlijk meteen een foto van gemaakt. Soms groeien veel bloemen van deze orchidee dicht bij elkaar - botanici noemen dit een klomp. Het gele vrouwenschoentje heeft de grootste bloem van alle inheemse orchideesoorten en kan wel 8 cm groot worden. Interessant weetje: deze opvallende orchidee leeft in symbiose met een schimmel.

Nigritella
Nigritella

Nigritella/Kohlröschen, wild orchid growing in South Tyrol

Internet Consulting
Kohlröschen - Nigritella 1
Kohlröschen - Nigritella 1

Kohlröschen - Nigritella

Hans

Koolbloem (Nigritella)

We kennen geen andere bloem in het Alpengebied die zoveel verschillende en expressieve namen heeft in de volksmond: Brunelle, Blutströpfli, Sonnwendschöberl, Schwarzröserl, Schwarzbleaml, Vanilleblümli, Schokoladenblümli en nog een paar andere. Sommige van deze namen verwijzen naar de donkerrode tot bruinrode kleur, andere naar de intense vanillegeur van de plant. We zijn meestal alleen geïsoleerde exemplaren van deze bedreigde bloem tegengekomen tijdens wandelingen - als ze al voorkwamen - maar boven Zösen zagen we vorig jaar juli een flink aantal koolrozen.

Epipactis atrorubens
Epipactis atrorubens

Epipactis atrorubens

LittleThought

Bruinrode helleborine (Epipactis atrorubens)

Bij warm weer betovert hij met zijn vanillegeur. Zoals alle inheemse orchideeën houdt ze van voedselarme grond. De bruinrode orchidee is een pionierplant, gedijt zelfs op zeer droge grond en is niet zo zeldzaam als de gele vrouwenpantoffelorchidee.

Met een beetje geluk kun je tijdens wandeltochten in Zuid-Tirol ook veel andere orchideeën bewonderen: Breedbladige orchis (ook bekend als breedbladig vingerhoedskruid), witte boterbloem, witte (ook bekend als tweebladige) boshyacint, langbladige bosvogelpluis, kruipend netblad, groene holtong en nog veel meer. Oplettende orchideeliefhebbers kunnen in de juiste bloeitijd verschillende ontdekkingen doen, bijvoorbeeld op de Armentara-weiden, op de Prato Piazza, boven de Blätterbachkloof of op de Puflatsch .

De classificatie van orchideeën is niet altijd volledig gestandaardiseerd: zo worden koolrozen soms vermeld als een apart geslacht en soms opgenomen in de Händelwurzenfamilie. En de gewone kool wordt gezien als een ondersoort van de zwarte kool of als een aparte soort. De wereld is op dit moment al ingewikkeld genoeg - wij, als niet-botanici, schrijven gewoon over de gewone kool en zullen hopelijk geen orchideeënexperts boos maken.

Tot slot willen we jullie aandacht vestigen op een geweldig project van het Natuurmuseum Zuid-Tirol: Op het internetportaal FlauraFaunaSüdtirol kun je zoeken naar geselecteerde groepen planten en dieren in Zuid-Tirol. Je kunt de verspreiding van een soort op de kaart zien en er is beknopte informatie met een foto van de plant of het dier. In het geval van orchideeën werkt het zoeken het beste als je de Latijnse naam van de plant invoert, omdat er vaak meerdere namen of iets andere schrijfwijzen voor een orchidee zijn.

Tekst: Lisa

Wij zijn een bonte mix van natuurminnende, avontuurlijke en creatieve redacteuren. We wonen allemaal in Zuid-Tirol en delen de liefde voor schrijven en fotograferen, de bergen en cultuur. Het is onze passie om steeds weer nieuwe verhalen te ontdekken over het land en de mensen, over identiteit en traditie, over de stille plekjes en duizend gezichten van Zuid-Tirol. Met onze teksten en foto's willen we je de schoonheid van deze contrastrijke regio laten zien en je nieuwsgierigheid prikkelen. Maar we willen vooral één ding: u inspireren om te reizen.

Vergelijkbare berichten

Service